Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi u četvrtak se ukrcao na povijesni brod kako bi dočekao strane čelnike na otvaranju Sueskog kanala 2, novog pravca jednog od najprometnijih plovnih putova na svijetu koji bi trebao potaknuti gospodarski zaokret.

Okićen vojnim obilježjima, bivši zapovjednik oružanih snaga koji je prije dvije godine bio na čelu vojnog udara te kao civil prošle godine osvojio predsjedničke izbore, isplovio je prema Ismaliji kako bi dočekao čelnike Francuske, Rusije i arapskih država Perzijskog zaljeva na svečanosti puštanja u promet novog plovnog pravca na Suezu koji će omogućiti bolju protočnost i povećanje prometa u kanalu. Ta infrastruktura, nazvana Sueski kanal Axis, duga 72 km, djelomično prati Sueski kanal koji povezuje Crveno i Sredozemno more.

 

  • Osam milijuna dolara vrijedan projekt završen je po al-Sisijevoj naredbi za jednu umjesto tri godine, no ekonomisti i analitičari za područje brodogradnje zapitali su se hoće li biti dovoljno prometa da se ostvare ambiciozni financijski ciljevi.

 

Proširenje 146 godina starog Sueskog kanala središnji je dio Sisijeve agende da se najmnogoljudnija arapska nacija izvuče iz ralja siromaštva i osigura mu čvrstu vlast nakon što je 2013. svrgnuo Mohameda Mursija, islamističkog predsjednika koji je uživao potporu Muslimanskog bratstva.

Spektakularna inauguracija ima za cilj i učvrstiti međunarodni položaj, s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i ruskim premijerom Dmitrijem Medvedovom kao glavnim gostima.

Sisi je isplovio s dječakom u vojnoj uniformi koji je mahao egipatskom zastavom na palubi jahte El-Mahrusa, prvim brodom koji je prošao Sueskim kanalom nakon otvaranja 1869.

Iznad novog dijela Sueskog kanala prelijeću helikopteri i netom isporučeni francuski borbeni zrakoplovi Rafale i američki F-16. Današnji je dan u Egiptu proglašen praznikom.

Prošle je godine robni promet kroz Sueski kanal bio 962 milijuna tona.

Na velikoj prigodnoj svečanosti trebala je sudjelovati i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali je posjet otkazala.

Komentiraj

FOTO:EPA/OLIVER WEIKEN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.