Oko 20.843 izbjeglica ušlo je u Grčku prošlog tjedna (od 8. do 14. kolovoza) morskim putem, priopćilo je u Ženevi UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR).

To je polovica ukupnog broja izbjeglica koji su 2014. ušli u Grčku morskim putem a popeo se na 43.500, dodaje UNHCR koji ističe da “njihov priljev raste iz tjedna u tjedan”.

Samo u srpnju u zemlju je ušlo 50.242 izbjeglica, ili više nego u čitavoj 2014.

“Velika većina tih ljudi trebala bi dobiti izbjeglički status”, dodaje povjereništvo.

“UNHCR je prije više mjeseci upozorio na pogoršanje izbjegličke krize na grčkim otocima”, navodi još UN-ovo povjereništvo tražeći da se “što prije” prošire prihvatni kapaciteti na otocima i u ostatku zemlje.

Povjereništvo “preporučuje grčkim vlastima da ustanove jedinstveno tijelo za koordiniranje žurnog djelovanja” radi rješavanja te krize i da “organiziraju prikladan sustav humanitarne pomoći”.

Europske zemlje trebaju pomoći Grčkoj u toj zadaći, ističe još UNHCR.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.