Bivši dugogodišnji gradonačelnik Kopra i zastupnik u slovenskom parlamentu Aurelio Juri pozvao je premijera Miru Cerara da što prije opozove odluku o postavljanju žičane ograde na granici s Hrvatskom u Istri, napisavši da ga čudi šutnja čovjeka kojega je poznavao kao liberala otvorena duha, a sada kao premijer dopušta da “sramotna bodljikava žica” ugrozi turizam, razdvoji susjede te pokvari odnose s Hrvatskom na lokalnoj i državnoj razini.

“Čudi me vaša šutnja na pozive, molbe, zahtjeve i peticije da se ograđivanje Slovenije na južnoj granici zaustavi.  Vratite se, dragi Cerar, na stari put razuma i uklonite ograde, kako bi ova sramota potrajala što kraće”, napisao je Juri u pismu Ceraru koje su prenijeli mediji. Kako je dodao, ograda u Istri posve je nepotrebna i bez smisla, iako se opravdava opasnošću dolaska izbjeglica, jer je Dobova u koju se oni vlakom prevoze iz Hrvatske u dogovoru s hrvatskom vladom, skoro 200 km daleko od slovenske obale.
Osim što bi mogla donijeti katastrofu turizmu na slovenskoj obali, ograđena rijeka Dragonja kvari odnose s Hrvatskom i ljudima u Istri jer je riječ o osjetljivom dijelu granice koji još nije određen zbog arbitražnog prijepora, a njome se fizički dijeli park prirode Sečovlje te komunikacija u Istri i povezanost talijanske manjine koja živi u Istri i Slovenskom primorju, upozorio je Juri.
Po njegovoj ocjeni, Cerar s ogradom i koketiranjem s desnicom uvodi državu u “dekadentno stanje” u kojem će protiv sebe imati više “otvorenih frontova” te tako sebi stvara probleme i otpore koje na kratak rok neće uspjeti riješiti ako ne promijeni svoju dosadašnju politiku.
“Ne radi se samo o bodljikavoj žici nego o pitanju ograde kao takve. Ako bi stvarno došlo do preusmjeravanja migrantskih ruta preko Istre prema Italiji, onda bi pojačani nadzor trebalo obavljati isključivo policijskim snagama, a ne žicom”, naveo je u pismu premijeru ugledni bivši koparski čelnik, uz upozorenje da je za to potrebno da se Cerar “pomiri” s policajcima koji su u bijelom štrajku i traže od vlade više novca za plaće i bolju opremu.
S druge strane, Juri izražava i sumnju da će Cerar u sadašnjoj situaciji opozvati svoju odluku o postavljanju tehničkih prepreka za migrante, odnosno bodljikave žice, jer mu za ovratnik puše vođa oporbe i bivši premijer Janez Janša, za kojega u pismu navodi da bi Cerarovu ogradu, kad bi bio u prilici, vjerojatno “elektrificirao” i učinio je još višom, jer se javno zalagao da Slovenija podigne ogradu i zabrani prolaz ilegalnim migrantima istodobno kad je to učinio mađarski premijer Viktor Orban.
Prošli je tjedan postavljanje slovenske  ograde na granici s Hrvatskom prvi put kritiziralo više ovdašnjih nevladinih udruga i javnih osoba, a pojavila se i inicijativa da se ustavnom sudu predloži da odluči je li ta mjera u skladu s ustavom.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.