Oko 2000 osoba, prema procjeni lokalnog tiska, prosvjedovalo je u Bukureštu tražeći ujedinjene Rumunjske s Moldovom, 25 godina nakon raspada SSSR-a kojem je Moldova bila pripojena.

“Želimo da ujedinjenje naših dviju zemalja postane nacionalni cilj i da se ozakoni” rekla je Loredana Tudor, glasnogovornica udruge Action 2012, koja je organizirala manifestaciju.

Pitanje ujedinjenja s Rumunjskom je jedna do tema kampanje za predsjedničke izbore u Moldovi, koji će se održati sljedeće nedjelje.

Moldova koja ima 4 milijuna stanovnika, ranije je bila Besarabija, pripadala je Rumunjskoj do 1940. kada je Sovjetski Savez zauzeo tu regiju i osnovao sovjetsku republiku Moldovu. Sedamdeset posto stanovništva te osiromašene zemlje je rumanofono.

Od raspada SSSR-a 1991. gorovilo se o mogućnosti ujedinjenja, ali ni Chisinau ni Bukurešt nisu pokrenuli nikakav postupak u tom smjeru.

“Odvajanje Besarabije je nepravda iz 1940. i danas ju treba ispraviti”, istaknuo je jedan od prosvjednika. Od 2009. Bukurešt je dao rumunjsko državljanstvo više stotitna tisuća Moldovaca koji su mogli dokazati rumunjsko podrijetlo i tako dobili putovnicu Europske unije.

Rusija i neki europski partneri Rumunjske nisu skloni ujedinjenju. Ni u dvije zemlje na koje se odnosi, ujedinjenje nije jednako prihvaćeno. U Moldovi se, prema nedavnoj anketi, samo 28 posto stanovnika izjasnilo za ujedinjenje, a 47 posto je bilo protiv. U Rumunjskoj se mnogi zalažu za pristup Moldove Europskoj uniji, što bi uključivalo zbližavanje dviju zemalja bez ujedinjenja.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.