Premije Zoran Milanović telefonski je u ponedjeljak razgovarao s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom o izbjegličkoj krizi, potvrdio je Hini vladin glasnogovornik Nikola Jelić.

Razgovarali su o usklađivanju stavova o rješevanju izbjegličke krize uoči izvanrednog summita EU-a u srijedu koji će biti posvećen toj temi. Cilj je pronaći najbolje političko i financijsko rješenje za zaustavljanje krize, rekao je Jelić.

Milanović je o istoj temi razgovarao i sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom u nedjelju.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u pozivnom pismu za summit istaknuo je da će se Europa s izbjegličkim problemom suočavati još godinama i da se zato treba tražiti sveobuhvatni odgovor na krizu.

Tusk je istaknuo da u EU predugo traje rasprava u kojoj se odgovornost prebacuje s jednih na druge.

“Postoji dugi popis pitanja u kojima jedni mogu optuživati druge, ali to nam neće pomoći u traženju zajedničkog rješenja. Danas apsolutno moramo dogovoriti smjernice koje možemo provoditi kako bismo pomogli jedni drugima. Stoga tražim od svih nas da iskreno raspravljamo o tome što EU može učiniti da pomogne svojim zemljama članicama u rješavanju ovog problema”, rekao je Tusk u svojem pozivnom pismu.

Na summitu će se razgovarati o tome kako pomoći zemljama članicama čije su granice ujedno i vanjske granice EU-a, o suradnji po tom pitanju sa zemljama zapadnog Balkana, Turskom i zemljama u sirijskom susjedstvu te financijskoj pomoći UNHCR-u i Svjetskom programu za hranu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.