Poljska bi mogla prihvatiti više migranata ako Europska unija osigura vanjske granice, odvoji one koji trebaju pomoć od ekonomskih migranata i dopusti da Varšava ima udjela u njihovoj sigurnosnoj provjeri, rekao je u nedjelju zamjenik ministra vanjskih poslova.

Rafal Trzaskowski, državni tajnik za europske poslove, rekao je kako je Poljska spremna pokazati više solidarnosti dok se migrantska kriza pretvara u humanitarnu katastrofu.

“Ako se zadovolje određeni uvjeti spremni smo pokazati više solidarnosti nego do sada”, rekao je on, kako navodi internetska stranica tvn24.pl.

“Moramo čvrsto osigurati vanjske granice EU-a, moramo jasno razlikovati ekonomske migrante, čije prihvaćanje si ne možemo dopustiti, od izbjeglica kojima se treba pomoći jer bježe od smrti i progona”, rekao je.

Trzaskowski je rekao da je treći uvjet da poljska vlada ima utjecaja na provjere onih koji budu prihvaćeni sa stajališta sigurnosnih prijetnja.

Poljska premijerka Ewa Kopacz prošli je tjedan rekla kako Poljska razmatra povećanje broja migranata s ranije najavljenih 2000.

Poljski parlament bi trebao u srijedu održati izvanredno zasjedanje kako bi razmotrio migrantsku krizu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.