Stotine ljudi počeli su se okupljati u subotu poslijepodne u Rimu i u desetak drugih talijanskih gradova, tražeći  donošenje nacrta zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola brzo i bez izmjena.

Umjesto velikog skupa kao demonstracije sile, što su za tjedan dana u Rimu najavili protivnici tog dokumenta, organizacije za zaštitu homoseksualaca odlučle su se za održavanje više istodobnih skupova.

Tako su predviđena okupljanja u stotinjak gradova diljem poluotoka, sve do Londona i Bostona.

Prosvjednici, koji se okupljaju na poziv organizacija, ali i lijevih političkih stranaka i sindikata, pozvani su da dođu s budilicom i uključe ih u isto vrijeme izvikujući “Italijo, probudi se!”

“Što god parlament odluči, mi smo već dobili bitku”, rekla je Marilena Grassadonia, predsjednica organizacije Famiglie Arcobaleno (Obitelji duge), zadovoljna velikom potporom civilnog društva.

“Bili smo fantomske obitelji za milijune Talijana, sada smo stvarnost koju nitko ne može nijekati”, rekla je.

Italija je zadnja velika zapadnoeuropska zemlja koja istospolnim parovima ne priznaje nikakva prava. Senat u četvrtak treba početi raspravu o tekstu kojim se predviđa mogućnost životnog partnerstva koje će omogućiti uzimanje prezimena drugog partnera, posvojenje njegove djece uz neke uvjete i nasljeđivanje mirovine.

Ovo pitanje je duboko podijelilo većinu lijevog centra Mattea Renzija na vlasti, ali se čini da bi nacrt mogao proći uz pomoć zastupnika lijevog Pokreta 5 zvjezdica Beppea Grilla koji ne sudjeluje u vlasti, pa i Forza Italije Silvija Berlusconija koji se osobno očitovao za taj prijedlog.

Premda nije izravno spomenuo životno partnerstvo, Papa Franjo se u petak upleo u raspravu odbacivši odlučno svaki oblik zajednice osim nerazrješivog katoličkog braka.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.