Osam banaka koje su u Hrvatskoj nudile kredite vezane uz švicarski franak u petak je u zajedničkoj izjavi za medije zatražilo dijalog s Vladom te ponovilo svoj prijedlog rješenja problema zaduženih u “švicarcima” kroz proporcionalnu podjelu troška između uključenih strana, i to samo za socijalno ugrožene skupine građana.

“Mi, kao banke koje poslujemo u Hrvatskoj kao podružnice međunarodnih bankarskih grupacija, stalno izražavamo spremnost za suradnju s hrvatskom Vladom na iznalaženju odgovarajućeg i trajnoga rješenja za restrukturiranje stambenih kredita u švicarskim francima. Potvrđujemo svoje stajalište da bilo koje moguće rješenje treba biti u skladu s preporukama Europske komisije iz Izvješća za Hrvatsku za 2015. godinu (Country Report Croatia 2015), gdje se naglašava kako bi svako rješenje trebalo biti ‘proporcionalno, pravedno te imati čvrstu pravnu osnovu s naglaskom na pomoć općenito ugroženim korisnicima kredita'”, stoji u zajedničkoj izjavi Erste&Steiermaerkische Banke, Hypo Alpe-Adria-Banke, OTP Banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbanke, Societe Generale – Splitske banke te Zagrebačke banke.

Banke u zajedničkoj izjavi, umjesto postojećega prijedloga, predlažu “rješenje kod kojega se teret restrukturiranja proporcionalno i pravedno dijeli između uključenih strana”.

Također ističu da je “bilo koja zakonodavna intervencija u postojeće ugovore o kreditu moguća jedino kao olakšica općenito ugroženim korisnicima kredita, prema posebno utvrđenim socijalnim kriterijima, a jedna od opcija bilo bi osnivanje Fonda društvene odgovornosti kakav se trenutačno razmatra u Poljskoj”.

S ciljem otvaranja ponovnog dijaloga s Vladom, osam banaka podržava “daljnju primjenu postojećih zakona koji su sada na snazi, a koji definiraju primjenu smanjene kamatne stope kao i tečaja, dok se ne pronađe rješenje”.

“Sve dok je konstruktivni dijalog u tijeku, obvezali bismo se da nećemo pokretati niti provoditi bilo koji postupak usmjeren na iseljavanje dužnika sa stambenim kreditima u švicarskim francima iz nekretnine u kojoj žive”, zaključuje se u zajedničkoj izjavi osam banaka.

Hrvatska je Vlada sa sjednice u četvrtak Saboru uputila prijedloge izmjene dvaju zakona – o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, kojima predlaže konverziju kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) u kredite vezane uz euro i to na način da se položaj korisnika tih kredita izjednači s položajem u kojem bi bili da su uzeli kredit u eurima.

Komentiraj

FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.