Transparency International Hrvatska (TIH) pozvao je u četvrtak vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) da osigura javnu dostupnost podataka o trošenju novca primljenog FIFA-e te objave imena svojih sponzora i donatora uz aktivnosti koje zauzvrat provode.

Apel HNS-u uslijedio je nakon što je krovna međunarodna antikorupcijska organizacija Transparency International upozorio svjetsku nogometnu asocijaciju FIFA da preduvjet za članstvo i financijsku pomoć nacionalnim savezima za razvoj nogometa mora biti transparentnost.
Transparency International objavio je rezultate istraživanje o transparentnosti rada FIFA-e te o učinkovitom i dobrom upravljanju financijskim sredstvima koja se odobravaju nacionalnim savezima diljem svijeta. Analizirano je 209 nacionalnih saveza te 6 regionalnih konfederacija poput UEFA-e, priopćio je TIH.
Ističu da je od 2011. do 2014. FIFA dodijelila sredstva za razvoj nogometa svakom od 209 nacionalnih saveza u iznosu od oko 2,05 milijuna američklih dolara te još 102 milijuna svakoj  nacionalnoj konfederaciji.
“Samo 14 od 209 nacionalnih saveza diljem svijeta javno je objavilo minimalne informacije o aktivnostima, rashodima i vrijednostima u koje vjeruju (Danska, Island, Italija, Japan, Kanada, Litva, Mađarska, Norveška, Novi Zeland, Porugal, Republika Irska, Sjeverna Irska, Švedska i V.Britanija). Istraživanje je uključilo analizu javno dostupnih podatka o financijskim i upravljačkim aktima. Čak 21 posto nacionalnih savez nema internet stranicu, njih 55 posto nema statut, 76 posto nema etički kodeks, 81 posto nema javno dostupne financijske izvještaje, a 85 posto ne objavljuje  godišnje izvještaje o ostvarenim aktivnostima”, ističu u priopćenju.
Transparency International, dodaju, preporučio je FIFA-i da kroz promjene svojih akata osigura da preduvjeti za članstvo i financijsku pomoć moraju biti transparentno i javno objavljeni podaci, nadzor i kontrola nad sredstvima na nacionalnim razinama, javno dostupna baza podataka i neovisni nadzor nad upravljačkim i izvršnim tijelima nacionalnih saveza.
“Ovom prilikom Transparency International Hrvatska apelira na vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza da zaštititi integritet i poštenje svih aktera uključenih i u hrvatski nogomet, te da već od danas osigura javnu dostupnost podataka o tome kako se troše sredstva primljena od FIFA-e, ali i više od toga.
Uz imena sponzora i donatora objavite  informacije o iznosima koje tim kanalima prihodujete, ali i aktivnostima koje zauzvrat provodite. Tijela javne vlasti dužna su osigurati zakonodavni okvir kako bi se postigla transparentnost, osigurao neovisni nadzor nad upravljačkim i izvršnim tijelima nacionalnih nogometnih saveza i kontrola”, istaknula je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Komentiraj