Najmanje 30 osoba poginulo je, a još 94 je ozlijeđeno u eksploziji na svadbenom slavlju u turskom gradu Gaziantepu, javljaju svjetske agencije. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je kako iza napada stoji Islamska država, navodeći kako je bilo prijetnji da će bombaš samoubojica napasti to svadbeno slavlje, koje se održavalo na otvorenom.

Napad se dogodio u području grada koje je popularno kod studenata, a eksplozija se mogla čuti diljem Gaziantepa. Grad se nalazi blizu granice sa Sirijom, a poznato je da u njemu djeluje nekoliko ćelija Islamske države. Agencija AFP javlja da se napad dogodio u dijelu grada sa velikom kurdskom zajednicom, a veliki broj Kurda nalazio se na svadbi koja je napadnuta.

Turski predsjednik u pisanoj je izjavi poručio kakko nema razlike između Islamske države, kurdskih militanata (PKK) i sljedbenika Fetullaha Gulena, kojeg krivi za pokušaj vojnoj puča u srpnju. “Naša zemlja i naš narod još jednom imaju samo jednu poruku za one koji nas napadaju – nećete uspjeti!”, poručio je Erdogan.

BBC-jev novinar, koji je iz Gaziantepa, kaže kako je grad i prije napada bio na rubu, zbog događanja u Siriji. U svibnju je bombaš samoubojica, za kojeg se vjeruje da je povezan s Islamskom državom, napao Gaziantep, a poginula su dva policajca.

Komentiraj