Norveška trkačica na skijama Maiken Caspersen Falla i Talijan Federico Pellegrino pobjednici su sprinterskih utrka održanih u petak u švicarskom Lenzerheideu, gdje su se nordijci nordijke borili za bodove u Svjetskom kupu te započeli ovogodišnji Tour de Ski.

Radi se o natjecanju ustanovljenom 2006. godine po uzoru na velike biciklističke utrke, gdje se vremena trkača zbrajaju od utrke do utrke. U ovogodišnjem programu, Tour de Ski ima osam etapa, a prva su bile sprinterske utrke (1,5 km slobodno) u Lenzerheideu.

U konkurenciji skijašica pobjedu je odnijela Norvežanka Maiken Caspersen Falla, ispred sunarodnjakinje Ingvild Flugstad Oestberg i Šveđanke Ide Ingemarsdotter. Falli je to bila treća pojedinačna pobjeda u ovoj sezoni Svjetskog kupa, a sedma u karijeri. Sve ih je ostvarila u sprintu.
Među skijašima najbrži je bio Federico Pellegrino, također ostvarivši svoju treću ovosezonsku pobjedu, sve tri u sprintu. Pellegrino je u finalu nadmašio drugoplasiranog Rusa Sergeja Justijugova i trećeplasiranog Norvežanina Finna Haagena Krogha.
Tour de Ski se nastavlja još dvjema utrkama u Lenzerheideu. Skijašice u subotu čeka utrka na 15 km klasično s masovnim startom, dok će se skijaši natjecati na dvostruko dužoj dionici od 30 km. U nedjelju su u Lenzerheideu na rasporedu dohvatne utrke, na 5 km slobodno za trkačice te na 10 km za trkače. Uslijedit će dvije utrke u Oberstdorfu (5. i 6. siječnja), jedna u Toblachu (8. siječnja) te finale u Val di Fiemmeu (9. i 10. siječnja) sa završnim 9-kilometarskim usponom, na kojem će trkačice i trkači startati prema vremenima i zaostacima ostvarenim na prethodnim utrkama.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.