Britanski biciklist Geraint Thomas (Sky) pobjednik je pojedinačnog kronometra održanog u subotu u kišovitim uvjetima na ulicama Duesseldorfa, kojim je otvoreno 104. izdanje Tour de Francea, na kojem su njegovi momčadski kolege osvojili četiri od prvih osam pozicija, a među najbržima je bio i trostruki pobjednik te branitelj naslova Chris Froome.

Kišni su uvjeti odnijeli prve dvije ‘žrtve’ ovogodišnjeg Toura, a veliki udarac doživjela je momčad španjolskog Movistara čiji je 36-godišnji veteran Alejandro Valverde prebrzo ušao u jedan oštar zavoj, otklizao u zaštitnu ogradu i doživio težu ozljedu, zbog koje je završio u bolničkom vozilu.

Dvojica hrvatskih predstavnika, Kristijan Đurasek (UAE Team Emirates) i Robert Kišerlovski (Katjuša) završili su na začelju redoslijeda 196 biciklista koji su stigli do cilja. Đurasek je bio 187. sa zaostatkom 1:57 minuta za pobjednikom, dok je Kišerlovski završio na 191. mjestu zaostavši za najbržim 2:13 minuta.

Momčad Katjuše imala je velikog aduta za pobjedu u svjetskom prvaku na kronometar Nijemcu Tonyju Martinu, koji se nadao da će na domaćem terenu uspjeti navući žutu majicu vodećeg, ali je za Thomasom zaostao osam sekundi i osvojio tek četvrto mjesto. Osim Thomasa, brži od njega bili su i Švicarac Stefan Kueng (BMC) te Bjelorus Vasil Kirjienka (Sky).

U nedjelju je na rasporedu druga etapa, u kojoj će favoriti za pobjedu biti sprinteri, a vozit će se od Duesseldorfa do Liegea u dužini od 203,5 kilometara.

Rezultati 1. etape Tour de Francea (kronometar, 14 km)
 1. Geraint Thomas (VB / Team Sky)               16:04" 
 2. Stefan Kueng (Švi / BMC Racing)            +5"    
 3. Vasil Kirjienka (Bje / Team Sky)             +7"    
 4. Tony Martin (Njem / Katusha)                  +8"    
 5. Matteo Trentin (Ita / Quick-Step)             +10"   
 6. Chris Froome (VB / Team Sky)                 +12"   
 7. Jos van Emden (Niz / LottoNL)              +15"   
 8. Michal Kwiatkowski (Polj / Team Sky)                
 9. Marcel Kittel (Njem / Quick-Step)            +16"
10. Edvald Boasson Hagen (Nor / Dimension Data)
...
187. KRISTIJAN ĐURASEK (HRV / UAE TEAM EMIRATES)  +1'57"
191. ROBERT KIŠERLOVSKI (HRV / KATJUŠA)      +2'13" ​​​​​​
...

Komentiraj