Britanac Mark Cavendish pobjednik je prve etape Tour de Francea, no otvaranje 103. izdanja najprestižnije biciklističke utrke na svijetu obilježio je pad jednog od favorita utrke Španjolca Alberta Contadora.

Dvostruki pobjednik Toura stradao je u prvoj etapi kada je udario u rubnik na kružnom toku, 80 km prije cilja 188 km dugačke etape od Mont Saint-Michela do Utah Beacha u Normandiji.

Contador se nakon pada vratio na bicikl s razderanom majicom i ogrebotinama na desnom ramenu. Kasnije je promijenio bicikl i sustigao peloton. Etapu je završio na 86. mjestu sa 10 sekundi zaostatka.

“Contador je zadobio ogrebotine po laktu i ramenu. Čini se kako nije bilo nikakvog loma, samo je dobio tabletu protiv bolova,” kazao je liječnik utrke.

Etapu je dobio Britanac Cavendish iz ekipe Dimension Data. U ciljnom šprintu je pobijedio Nijemca Marcela Kittela (Etixx – Quick-Step) i Slovaka Petera Sagana (Tinkoff).

Ove godine hrvatski biciklizam po prvi put ima dvojicu predstavnika na Touru – Roberta Kišerlovskog (Tinkoff), te Kristijana Đuraseka (Lampre-Merida). Kišerlovski je u prvoj etapi osvojio 91. mjesto, dok je Đurasek bio 137., obojica sa po deset skundi zaostatka.

U nedjelju je na rasporedu druga etapa, 183 km dugačka dionica od Saint-Loa do Cherbourg-Octevillea.

REZULTATI:

1. Mark Cavendish (VB / Dimension Data) 4:14:05
2. Marcel Kittel (Njem / Etixx – Quick-Step)
3. Peter Sagan (Slk / Tinkoff)
4. Andre Greipel (Njem / Lotto)
5. Edward Theuns (Bel / Trek) svi isto vrijeme…
91. ROBERT KIŠERLOVSKI ((Tinkoff) +10
137. KRISTIJAN ĐURASEK ((Lampre-Merida) +10…

POREDAK:

1. Mark Cavendish (VB / Dimension Data) 4:13:55
2. Marcel Kittel (Njem / Etixx – Quick-Step) +4
3. Peter Sagan (Slk / Tinkoff) +6
4. Andre Greipel (Njem / Lotto) +10
5. Edward Theuns (Bel / Trek) +10…
91. ROBERT KIŠERLOVSKI ((Tinkoff) +10
137. KRISTIJAN ĐURASEK ((Lampre-Merida) +10…

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.