Sjedinjene Države i nekoliko njezinih europskih i azijskih saveznica založile su se u ponedjeljak, okupljene na klimatskoj konferenciji na Aljaski, za poduzimanje “hitne akcije kako bi se usporilo zagrijavanje Arktika”.

Predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Južne Koreje, Nizozemske, Poljske, Singapura, Španjolske i Europske unije izrazili su u zajedničkoj izjavi kako smatraju ozbiljnim znanstvena upozorenja vezana uz zagrijavanje Arktika, koje se na globalnoj razini dvostruko ubrzalo, te su upozorili da bi smanjivanje ledenjaka i topljenje snijega i leda u toj regiji moglo ubrzano djelovati na promjenu klime.

 

  • Također su se zauzeli za “uspješan i ambiciozan ishod” razgovora o klimi koji će se održati u Parizu kasnije ove godine.

 

 

Također su se zauzeli za “uspješan i ambiciozan ishod” razgovora o klimi koji će se održati u Parizu kasnije ove godine.

Predstavnici zemalja okupljenih na klimatskoj konferenciji na Aljaski također su izrazili potporu sporazumu o smanjenju emisije čađi, koji su postigle arktičke zemlje ranije ove godine, kao i naporima za smanjenje emisija metana kako bi se usporilo zagrijavanje Arktika. Zauzeli su se i za dodatna znanstvena istraživanja o učincima klimatskih promjena na Arktiku.

Američki predsjednik Barack Obama trebao bi se kasnije u ponedjeljak obratiti summitu u Anchorageu. Ovaj summit uključuje i sastanak ministara vanjskih poslova posvećen globalnim učincima klimatskih promjena i jačanju koordinacije u rješavanju arktičkih problema, priopćio je State Department.

Summit je i prilika za brojne političke susrete i razgovore o klimatskim promjenama ali i o pitanjima poput nereguliranog ribolova, obnovljive energije i suradnje u znanosti.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.