Srbija neće mijenjati smjer poslije izbora, nastavit će svoj put eurointegracija istodobno inzistirajući na vojnoj neutralnosti, izjavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu za Glas Amerike (VOA).

“Srbija treba biti članicom EU i ona to želi. Srbiji nije potrebno članstvo u NATO, kao što i NATO-u Srbija uopće nije potrebna”, odgovorio je Nikolić na pitanje VOA hoće li se nastaviti put približavanja EU i neutralnost odnosa prema NATO.

“Iskreno mislim da neće biti nikakve promjene, ali čak i kad se u Srbiji jednom bude dogodila neka promjena, ona ne bi donijela drugu filozofiju i drugo razmišljanje”, prenosi Radio-televizija Srbije Nikolićevu ocjenu u intervjuu za Glas Amerike.

Srbija, po Nikolićevom uvjerenju, može vrlo lako izvesti da bude u EU a da ne bude članica NATO jer Srbiji treba suradnja i s drugim državama i zato uporno naglašava svoju vojnu i blokovsku neutralnost.

Nikolić je  na pitanje koji bi od kandidata iz utrke za predsjednika SAD bio najbolji za dalji razvoj odnosa sa Srbijom, ocijenio da je riječ “o strateškoj politici države u kojoj nema osobnih istupa”, te da  “to tko će pobijediti – republikanac ili demokrat, ne utječe na odnos sa Srbijom”.

Srbijanski predsjednik intervju Glasu Amerike dao je u New Yorku gdje je potpisao Pariški sporazum o klimi.

U Srbiji se u nedjelju 24. travnja održavaju izvanredni parlamentarni izbori, drugi u posljednje dvije godine, a među 20 lista stranaka, koalicija, političkih skupina i udruga sve dosadašnje ankete i istraživanja javnog mišljenja apsolutnu prednost daju premijeru Aleksandru Vučiću i koaliciji predvođenoj Srpskom naprednom strankom čiji je on predsjednik.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.