Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić izjavila je u subotu u Osijeku kako su se tijekom izbjeglička krize Hrvati pokazali kao velikodušan narod, ali je postalo očito da je Vlada to stanje dočekala nespremna.

Na konferenciji za novinare Tomašić je ocijenila kako je, unatoč tvrdnjama Vlade, stanje bilo kaotično i da Vlada nije bila spremna prihvatiti toliki broj izbjeglica. Ističući kako su početne Vladine procjene govorile o dolasku od 500 do dvije tisuće izbjeglica, ocijenila je kako bi u Vladi, da su imalo obraćali pozornost, znali da će kad se jednom otvore granice nastati kaos.

Tomašić je istaknula kako su se Hrvati pokazali kao velikodušan narod, koji je i sam prošao kroz izbjeglištvo, ali da sve ima svoje granice i ne može se davati ono čega više nema.

Predsjednica HKS-a poručila je da Hrvatska, koja je već i previše iscrpljena, treba zatražiti pomoć od EU, jer izbjeglicama treba osigurati hranu, odjeću, lijekove i higijenske potrepštine.

Na pitanje novinara kako HKS gleda na mogućnosti proglašenja izvanrednog stanja i upućivanja Hrvatske vojske na granice, a što su već zatražile neke stranke, Tomašić je rekla da bi se granica u cijelosti trebala zatvoriti, a otvoriti jedan koridor za prolaz izbjeglica prema mjestima u koja žele ići.

Komentiraj