Europarlamentarka i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić sudjelovala je na Siciliji u akciji pomoći izbjeglicama i lokalnim zajednicama koje ih prihvaćaju istaknuvši kako rješenje nije samo zbrinjavati izbjeglice, već se treba aktivirati da se rat zbog kojih bježe privede kraju.

Tomašić je prošlog tjedna sudjelovala u projektu “Maja Catania 2015”, koji je organizirala politička obitelj Europskih konzervativaca i reformista, kojoj pripada i HKS. U sklopu projekta konzervativni zastupnici u Europskom parlamentu i nacionalnim parlamentima iz trinaest europskih država na Siciliji su sudjelovali u akciji pomoći migrantima i lokalnim zajednicama koje ih prihvaćaju.

Konzervativci su novčanim donacijama i vlastitim četverodnevnim radom preuredili osnovnu školu u Grammicheleu, koja je ponovno otvorena zbog pojačanog priljeva izbjegličke djece, te renovirali hostel u Messini gdje su smješteni maloljetni migranti koji su na obale Italije stigli bez pratnje roditelja.

“Teške su to priče i gotovo nevjerojatna svjedočanstva. A sve ih je više i dolaze iz sve većeg broja azijskih i afričkih država jer Europa šalje krive poruke. Ne možemo zbrinuti sve unesrećene ovog svijeta i moramo to jasno poručiti. Ali za one koji su doista ugroženi, čiji je život u opasnosti, moramo naći rješenje do završetka rata”, rekla je Tomašić.

Upozorila je da će izbjeglice bježati u Europu dok se rat u Siriji i Iraku ne završi. “Zato nije rješenje samo zbrinjavati izbjeglice, nego se i aktivirati da se taj rat konačno privede kraju. Ali nekima on kao da odgovara, pa je reakcija međunarodne zajednice mlitava i neodlučna”, istaknula je Tomašić.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.