Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je u četvrtak u Osijeku kako će ove godine iz programa ruralnog razvoja biti raspisani natječaji ukupno vrijedni oko 500 milijuna eura, pri čemu će, uz učinkovitiji rad Ministarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, rokovi obrade biti kraći.

Tijekom obilaska osječke glavne tržnice, na upite novinara o ovogodišnjim natječajima Tolušić je odgovorio kako je u tijeku natječaj za projekte iz područja prerade, razvoja OPG-ova, podizanja trajnih nasada, nabave novih strojeva i izgradnje novih farmi.

“Sve što hrvatskom poljoprivredniku treba, konačno se objavljuje i bit će brzo riješeno, a očekujem da Osječko-baranjska županija participira u najvećem obimu u tim projektima”, dodao je ministar.

Govoreći o zaštiti domaćih proizvođača meda, rekao je kako, uz mjere koje poduzima Ministarstvo, u tome trebaju pomoći i građani kupujući hrvatski med, jer se jedino tako hrvatski proizvodi mogu probiti na police domaćih i stranih trgovačkih lanaca.

“Radimo na zaštiti meda pod nazivom “Slavonski med”, koji pokriva područje pet slavonskih županija, a također imamo neke postupke zaštite za druge sorte meda diljem Hrvatske. Napravili smo novi pravilnik o medu i propisali novi način deklariranja, tako da će svaki med koji u Hrvatsku dolazi iz Kine, Rumunjske, Poljske ili Turske morati imati deklariranu zemlju podrijetla što do sada, na žalost, nije moralo biti”, kazao je ministar Tolušić.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.