Tko je sljedeći hrvatski ministar kulture?

REGIONALNI DNEVNIK

Petak, HRT 2, 16.00

Novinarke i novinari riječkog dopisništva HTV-a imaju prikladan običaj da izađu na balkon svoje stare zgradice na riječkom Korzu i lijepo snime sebe i svoju izjavu (za dnevnik – što bi rekao onaj gospodin Viljuška (glumac Milorad Mandić) u filmu Lepa sela lepo gore“). Čim vidi TV kameru, podsjećamo mlađe gledatelje, Viljuška kaže i ja bi nešto reko za dnevnik. Viljuškari i Viljuškarke iz riječke centrale HRT-a imaju sličan poriv, ali znatno manje tehničke mogućnosti, što je nevjerojatno, ali istinito (vidi sliku). Pola lica im je stalno u sjeni, jer to sunce baš popodne tako svijetli, a balkon je uzak i nema tu mrdanja. Čemu silaziti kat niže na Korzo ako se snimatelju ne da, a nadzor kvalitete slike u Zagrebu čvrsto spava. Lice novinarke Nataše Papić Krešić, ni krive ni dužne, u srijedu je stalno bilo u sjeni, ne zbog njene duže plave kose, nego zbog sunca. U petak je uvažena novinarka gđa Danijela Minić zalijepila kosu za tjeme i na zatiljku je okrutno svezala u rep, ali nije pomoglo. Pola lica ostalo je u mraku, gledatelji šokirani, a mrak na HRT-u sve crnji. Sad je zahvatio i Rijeku.

DNEVNIK

Nedjelja, HRT 1, 12.00

Prva priča je nova: mještani blokirali opasnu cestu prema tunelu Sv. Ilije, zatim slijede stare stvari: bukte požari, hrvatski političar prije dva tjedna uhvaćen pripit za volanom službenog automobila, policija o tome šuti. Danas i HRT i Nova TV traže ostavku tog veselog ministra kulture (!) koji se zove Berislav Šipuš i koji u kameru HRT-a izjavljuje da svoju ostavku ne će dati, iako je ona pitanje dana. Ministar-veseljak obrazlaže svoju odluku time da je on u svemu postupio kao običan građanin, jer nije policiji rekao da je ministar i uredno je platio kaznu. Zaboravio je reći što je policiji rekao kad su mu vidjeli prometnu knjižicu u kojoj je upisano da je država vlasnik vozila, a iz njegova logičkog niza ispao mu je i podatak da obični građanin ne vozi službeni autek. Svoje prozirno objašnjenje izgovorio je na vrlo suveren način, tonom čovjeka koji maloj novinarskoj djeci, dakle: hrvatskoj javnosti, objašnjava neke vrlo jasne stvari. I ovaj put se potvrdilo da HNS-ovi kadrovi u javnoj prilici nastoje pokazati višak pameti, od nekadašnjeg i danas najboljeg HNS-ova šofera (Radimir Čačić), preko Gospođe Pamet (V. P.), do ovog današnjeg veseljaka, koji pojma nema što mu se sprema – sve su to isti slučajevi, jasni i prejasni svakome, osim našim gorostasnim šampionima kojima ni jedan razuman razlog ne dopire ni do koljena. Tko je sljedeći hrvatski ministar kulture? Cijela Hrvatska željno očekuje da pobijedi HDZ i da to bude Vladimir Šeks.

IVANA PETROVIĆ KOMENTIRA

Nedjelja, Nova TV, 20.00

Nova TV ima daleko najbolje voditeljice i voditelje (Ivanu Paradžiković, Mariju Miholjek, Rominu Knežić, Petra Perežu, Sašu Kopljara). Jedina ima i dvoje novinara čije zvjezdane potencijale su gledatelji prepoznali u tolikoj mjeri da im znaju čak imena i prezimena (Ivana Petrović, Andrija Jarak). Večeras na kraju dnevnika, u uobičajenom pregledu tjednih događaja, opet blistaju riječi Ivane Petrović (bez njene slike), ovaj put o tome da SAD i Europa sada vole Srbiju, jer se boje bizantske osovine Grčka-Srbija-Rusija. Zato naši NATO-partneri, kori jedna i jedina Ivana Petrović sve naše političare, lagano jedan po jedan otkazuju svoje sudjelovanje u svečanom mimohodu u čast dvadesete obljetnice Oluje, a naša diplomacija i sve naše političke stranke, i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, o tome složno šute.

RETRO DNEVNIK

Nedjelja, HRT 4, 20.00

Mladi voditelj-početnik Andrija Škare, da je glumac, dobro bi se uklopio u ekipu štrebera iz “Teorije velikog praska”. Nažalost on nije glumac, nego je dospio na ekran zbog toga što netko misli da je sada njemu tamo mjesto. Sada ga taj utjecajni netko, ili nešto (nazovimo ga Milo Hrnić), toliko mrzi da svojeg Andriju snima kao da, ma tko će ga znati, njegovoj fizionomiji pruža prvu pomoć. Oživljavanje voditeljskog lika i djela g. Andrije Škare dobro je zamišljeno: pokušalo se njegov kontakt s gledateljima svesti na najmanju mjeru. Andrija je sniman čas u boji, čas crno-bijel, slijeva, zdesna i iz oba poluprofila. Rezultat je ispod očekivanja: gledatelji dobivaju dojam da se netko s njima i Andrijom okrutno šali. Nikad nisu vidjeli da se voditelja ozbiljne emisije na taj način izvrgava ruglu. Uzdrman je i temelj samog “Retro dnevnika”, emisije o tome kako je u komunizmu sve bilo normalno i lijepo. Ako se to ozbiljno misli, neka ubuduće Andriju snimaju samo s leđa, a iznad njegova desnog ramena neka bude oblačić s tekstom, da bolje upamtimo.

EKSHIBICIJA: GORAN IVANIŠEVIĆ I PRIJATELJI

Nedjelja, HRT 2, 21.35

Nepotpisano, s krajnje lošim tonom, kvaliteta slike i prijenosa nula, bez oznake da je to reklama za skori domaći teniski turnir – može li gore? Nepristojno pitanje. Iza bilo kojeg opisa kreativnih vrhunaca Hrvatske televizije ne smije se stavljati upitnik. Oni su neupitni.

Komentiraj