Tijelo nekadašnjeg indijskog predsjednika A. P. J. Abdula Kalama, koji je umro je u ponedjeljak u dobi od 83. godine, prebačeno je u utorak zrakoplovom u New Delhi uoči državničkog pogreba i proglašene jednotjedne žalosti za tim popularnim političarom i uvaženim znanstvenikom, ocem indijskog nuklearnog programa.

Kalamovo tijelo, prekriveno indijskom zastavom, stiglo je u zračnu luku Palam ratnim zrakoplovom, gdje su ga preuzeli zapovjednici kopnenih snaga, mornarice i zrakoplovstva. Tijelo preminulog predsjednika će biti prebačeno u predsjedničku rezidenciju gdje će mu politički čelnici i građani moći odati počast, kazao je glasnogovornik ministarstva obrane Sitanshu Kar. Oba doma parlamenta prekidaju s redovitim radom kako bi zastupnici u srijedu mogli nazočiti pogrebu.

 

  • Premijer Narendra Modi je kazao da je Kalam imao “izuzetnu osobnost”.

 

Kalam, koji je od 2002. do 2007. bio 11. predsjednik Indije, umro je od zastoja srca u bolnici Bethany u gradu Shillongu na sjeveroistoku Indije, glavnome gradu savezne države Meghalaye, rekao je direktor bolnice John J. Sailo. Srušio se u ponedjeljak ujutro dok je držao predavanje u Shillongu, glavnom gradu sjeveroistočne države Meghalaye.

Poznat kao “Raketni čovjek”, Kalam je vodio tim znanstvenika koji su stvarali projektile što će nositi indijske nuklearne bojeve glave. Postao je nacionalni heroj jer je nadgledao nuklearne pokuse 1998. koji su učvrstili indijski status nuklearne sile. Prvi je nuklearni test Indija izvela 1974.

Cijenjen kao narodni predsjednik, Kalam se iz muslimamske obitelji graditelja čamaca u državi Tamil Nadu uzdigao do položaja čelnika Indijske organizacije za svemirska istraživanja i Organizacije za razvoj i vojna istraživanja.

Premijer Narendra Modi je kazao da je Kalam imao “izuzetnu osobnost”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.