– Bivši poljski predsjednik Lech Walesa u nedjelju je dobio veliku potporu tisuća ljudi u Gdanjsku koji su se okupili kako bi javno odbacili optužbe da je Walesa u komunističko doba bio doušnik.

Gdanjsk je mjesto najranijih Walesinih pobjeda, kad je kao vođa sindikata Solidarnost predvodio prosvjed brodogradilišnih radnika.

Slava koju je stekao utrla mu je put za kasniju dužnost predsjednika.  Optužbe za suradnju s komunističkom policijom bacile su sjenu na njegov ugled zadnjih tjedana s otkrićem novih tajnih policijskih dokumenata koji navodno pokazuju da je pod kodnim imenom “Bolek” surađivao s tajnom policijom.

Optužbe su dale poticaj poljskoj ljevici koja se bori s novom konzervativnom vladom otkad je ona počela s radom u studenom prošle godine. Optužbe se smatraju napadom na jednu od najistaknutijih ličnosti ljevice, ali i same Poljske.

Walesina supruga Danuta govorila je u nedjelju u ime svog supruga, koji je i dobitnik Nobelove nagrade za mir te istaknula. “Želim progovoriti protiv vlade i malog čovjeka koji stoji iza nje”, rekla je referirajući se na čelnika stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskoga.

“Nije bio u zatvoru (za vrijeme vojne vlasti)”, kazala je. “Zaključao se u svoja četiri zida sa svojom mačkom. Da moj suprug nije ušao u pregovore s komunistima, danas ne bismo tu stajali”.

Kaczynski izbjegava svaku službenu ulogu u novoj vladi, ali se vjeruje da je uz premijerku Beatu Szydlo ključna snaga.

Kaczynski i Walesa jednom su zajedno radili, no udaljili su se nakon pada komunizma 1989. godine.

Komentiraj