TILLERSON “Za Washington i Moskvu nema novog početka, ne možemo ‘resetirati’ stvari”

0
1
epa05954784 U.S. Secretary of State Rex Tillerson (R) greets Russian Foreign Minister Sergey Lavrov (L) at the State Department in Washington, DC, USA, 10 May 2017. Lavrov is also scheduled to meet with U.S. President Donald J. Trump at the White House later in the day. EPA/JIM LO SCALZO

Odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije nisu bili ovako loši od završetka Hladnog rata i za njih ne može biti  novog početka, rekao je u nedjelju šef američke diplomacije Rex Tillerson.

Državni tajnik i nekadašnji direktor ExxonMobila u zadnjih je nekoliko tjedana nekoliko puta izrazio žaljenje što su odnosi između dviju nuklearnih sila pali “na najnižu razinu” nakon raspada SSSR-a 1991.

Njegov ruski kolega, kojega je u srijedu u Bijeloj kući primio američki predsjednik Donald Trump, iznio je istu konstataciju.

Na upit novinara NBC-ja Tillerson je ponovio da su odnosi između dviju zemalja pali “na najnižu razinu od završetka Hladnoga rata, pri čemu je i međusobno povjerenje iznimno loše”.

“Općenito se smatra da to nije dobro u globalnom smislu. Nije dobro za nas, za američki narod, ni za naše intrese kada je posrijedi nacionalna sigurnost”, istaknuo je.

No Tillerson je prilično sumnjičav i u pogledu perspektive kada je riječ o zatopljenju odnosa između dviju sila. Oni su osobito loši od 2012. zbog sukoba u Siriji, a potom i onog u Ukrajini.

Američki diplomat isključio je bilo kakav “nov početak” između Washingtona i Moskve, na način da se stvari “resetiraju”.

“ne možete resetirati. Ne možete izbrisati prošlost. ne možete početi ispočetka. Krećemo s onim što imamo”, rekao je Tillerson.

Komentiraj

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here