Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je u ponedjeljak da vjeruje kako će Washington i Rusija pronaći način da ublaže napetosti te dodao da nikome neće koristiti da se prekinu veze zbog pitanja ruskog upletanja u američke izbore.

Tillerson je rekao da je i Rusija izrazila dobru volju da nastavi razgovore o krizi u Ukrajini gdje se često krši primirje postignuto 2015. između ukrajinskih snaga i separatista  koje podržava Rusija.

“Moramo pronaći područja u kojima možemo surađivati … ondje gdje postoje razlike morat ćemo nastaviti pronalaziti načine kako ih rješavati”, rekao je Tillerson novinarima.

S ruskim kolegom Sergejem Lavrovom Tillerson se sastao u nedjelju na rubu međunarodnog skupa u Manili gdje  je također upitan  o ruskom odgovoru na nove sankcije protiv Rusije.

Susret je bio prvi nakon što je predsjednik Donald Trump odobrio sankcije koje za Rusiju znače opći  trgovinski rat  i okončavaju nade za boljim odnosima.

Lavrov je u nedjelju rekao kako vjeruje da su njegovi američki kolege spremni nastaviti dijalog s Moskvom o kompleksnim pitanjima unatoč napetostima.

Tillerson je rekao da je s Lavrovom razgovarao o ruskom upletanju u američke predsjedničke izbore 2016.   kako bi mu “pomogao da razumije kako je ozbiljan taj incident bio te kako je ozbiljno narušio odnose ” između dviju država. No Tillerson je rekao da to ne bi trebalo nepovratno narušiti odnose.

“Činjenica da želimo s njima surađivati u područjima od interesa  nacionalne sigurnosti a istodobno imati ovo izvanredno pitanje nepovjerenja koje nas razdvaja, upravo je to ono što moramo riješiti u diplomatskom dijelu  naših odnosa”, rekao je Tillerson.

Komentiraj