Theresa May, britanska ministrica unutarnjih poslova koja je nakon referenduma ostala po strani u međusobnim sukobima u konzervativnoj stranci, slovi za kandidatkinju koja bi konsenzusom mogla postati alternativa Borisu Johnsonu kao nasljedniku Davida Camerona.

“Nije bila glasna tijekom kampanje, te bi zbog toga mogla iskoristiti široku podršku među konzervativcima” rekao je David Cutts, profesor političkih znanosti na sveučilištu u Bathu.

Euroskeptik u duši, May je početkom godine na opće iznenađenje ostala odana premijeru Cameronu i branila ostanak u Europskoj uniji, no u tome je imala minimalnu ulogu, a i zastupala je ograničavanje imigracije, što je omiljena tema pobornika Brexita.

Sunday Times naziva May “jedinom osobom sposobnom ujediniti suprotstavljene tabore u konzervativnoj stranci”, a ona se u utorak, nakon što je pobijedila u prvom krugu izbora za predsjednika stranke, pohvalila da je jedini kandidat sposoban za ogromne zadatke s kojima će se nositi budući britanski premijer.

“Čeka nas velik posao: ujediniti našu stranku i državu, ispregovarati najbolji sporazum o izlasku iz Europske unije, te učiniti da izlazak Velike Britanije posluži svima”, rekla je May, dodavši kako je ona “jedini kandidat sposoban ispuniti ta tri zadatka”.

Pedesetdevetogodišnja May je na poziciji ministrice unutarnjih poslova pokazala tvrd stav, suočivši  se s problemima delinkvencije, ilegalne imigracije i islamskih propovjednika.

Kćerka anglikanskog svećenika, May je svoju političku karijeru započela 1986., nakon studija geografije na Oxfordu i kratkom zaposlenju u Bank of Englandu. Tada je izabrana na funkciju u bogatom londonskom okrugu Merton.

Nakon dva neuspjeha na izborima, 1997. postaje konzervativna zastupnica u bogatom gradu Maidenheadu u Berkshireu.

Od 2002. do 2003. bila je prva glavna tajnica konzervativne stranke. Tada se proslavila govorom u kojem je svoje torijevce, u to vrijeme smatranim previše desnim, upozorila da ih zbog preuskih stavova neki smatraju “strankom zlih ljudi”, zbog čega je stekla nekoliko neprijatelja.

May je od 1999. do 2010. bila na nekoliko položaja u kabinetu u sjeni dok su konzervativci bili u opoziciji. Bila je zadužena za okoliš, obitelj, kulturu, prava žena i rad, a 2005. je snažno pomagala Davidu Cameronu pri njegovom osvajanju stranke.

Kad je 2010. postao premijer, Cameron joj je uzvratio uslugu imenujući ju ministricom unutarnjih poslova, a tu poziciju je zadržala i nakon izbora 2015.

Daily Telegraph ju je prozvao najmoćnijom političarkom u državi, procjenjujući kako je “na vrh stigla surovom odlučnošću”, a neki ju nazivaju “novom Margaret Thatcher”. Iako svi hvale njezine radne navike, isto se ne bi moglo reći za njezinu karizmu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.