Jedan od posljednjih preživjelih iz najpoznatijeg zatvorskog bijega u Drugom svjetskom ratu poznatom pod imenom ‘The Great Escape’, Australac Paul Royle preminuo je u dobi od 101 godine, prenosi BBC.

Royle je bio jedan od 76 pilota koji su pobjegli iz zloglasnog nacističkog logora Stalag Luft III u okupiranoj Poljskoj 1944. godine. Njihov je hrabar podvog ovjekovječen u filmu ‘The Great Escape’ iz 1963. godine u kojem glumi slavni Steve McQueen.

 

  • Royle je preminuo u bolnici u Perthu u nedjelju nakon opercija kuka. Njegov sin kazao je kako je Royle živio ‘punim plućima’, a koban je bio pad u kojem je slomio kuk, zbog čega je i završio na operacijskom stolu.

 

Prije 71 godinu, piloti su pobjegli kroz tajni tunel, a u prošlogodišnjem intervjuu Royle je rekao kako se još uvijek dobro sjeća tog bijega kroz snijegom prekrivenu borovu šumu.

“Bilo je vrlo ugodno. Sve što smo vidjeli bile su hrpe snijega i boroca. Snijeg je bio posvuda, a mi smo se smrzavali”, rekao je Royle. Sa još je jednim bjeguncem hodao cijelu noć i sakrio se u grmlju, ali nakon nekog su vremena ponovno uhvaćeni. Samo tri muškarca, od 76 koji su pobjegli, nacisti nisu uhvatili. Od 73 koje su još jednom ulovili, nacisti su pedeset ustrijelili.

Komentiraj

FOTO:Screenshot/YouTube
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.