Ugledni The Economist objavio je ovih dana članak o krizi u Agrokoru pod naslovom “Supermarket čiji kolaps prijeti cijelom Balkanu”. U članku se pitaju kako je tvrtka koja je praktički imala monopol na hranu propala.

List piše kako se iznimno tamni oblak nadvio nad poslovni svijet zemlje, sa potencijalom da utječe na cijelu regiju, te pokvari optimizam zbog dobrih turističkih rezultata i znakovima gospodarskog rasta. Dodaje se kako je Agrokor bio najveći privantni koncern u Hrvatskoj i na zapadnom Balkanu. “Savršen je primjer povezanosti države i biznisa, koja seže još u komunističku Jugoslaviju”, navodi se u članku.

Spominju i kako osnivač, Ivica Todorić živi u dvorcu te kako je bio dobrar prijatelj prvog predsjednika Franje Tuđmana. “Sa svojih 700 supermarketa Konzuma diljem Hrvatske, Agrokor je sveprisutan u svojoj domovini i aktivan diljem regije”, kažu opisujući potom kako je Todorić u travnju, ‘suočen s velikim dugom, bijesnim kreditorima i skeptičnim dobavljačima’ objavio kako sve što je izgradio daje ržavi.

“Tehnički, on je još uvijek vlasnik, ali država je administrator, pod specijalnim zakonom”, piše Economist navodeći kako su brojke nevjerojatne. Hrvatska ima jedva 4 milijuna stanovnika, a regija oko 20 milijuna. “Dođe li do kaotičnog kolapsa, on će pogoditi 500 tisuća ljudi, a zatvore li se sve tvrtke koje su u vlasništvu koncerna, hrvatska ekonomija mogla bi se smanjiti za više od 10%”, pišu.

Navode i kako je kupnja Mercatora 2014. godine bila prevelik zalogaj za Todorića. “I dok su se hrvatske i strane banke povlačile, ruske su uskočile. Pokazalo se da je to velika greška. Sberbank, najveći kreditor Agrokora, potražuje 1.1 milijardu eura te je protiv Todorića pokrenuo tužbu za prijevaru. Poznati dugovi Agrokora su najmanje 6.74 milijarde eura”, piše u članku.

Najveći strah, navodi se na kraju članka, je da će Hrvatska i cijela regija, nakon što budu poznati stvarni podaci vezani uz financijsko stanje Agrokora, ponovno mogle upasti u dugu recesiju, iz koje su tek izašle.

Komentiraj