Fragmenti minobacačkih granata koje su ispalili militanti Islamske države na kurdske borce u sjevernom Iraku ovoga mjeseca pozitivni su na bojni otrov sumporni iperit, izjavio je u petak jedan američki general.

Međutim, general Kevin Killea, načelnik stožera za operacije protiv IS-a, izjavio je da test kojim je to utvrđeno nije konačan dokaz korištenja kemijskog oružja te da su fragmenti tih minobacačkih granata podvrgnuti daljnjem testiranju kako bi se potvrdilo otkriće.

Po njegovim riječima, te minobacačke granate su ispaljenje na položaje kurdskih boraca pešmerga nedaleko od grada Makhmura u Iraku 11. kolovoza. Fragmente su prikupili kurdski borci i predali ih američkim snagama u regiji.

“Uspjeli smo uzeti fragmente nekih od tih granta i napraviti terensko testiranje… i oni su pokazali nazočnost sumpornog iperita”, rekao je Killea.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.