“Integrativni pristup na području politike o drogama” tema je sjednice koju u Hrvatskom saboru organizira saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, a gost tematske sjednice bit će Alexis Goosdeel, ravnatelj Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama.

Politika suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj temelji se na strateškim ciljevima usmjerenim na smanjenje ponude i potražnje droga, koji svoje uporište nalaze u Nacionalnoj strategiji suzbijanja zlouporabe droga za 2012.-2017. i Akcijskom planu suzbijanja zlouporabe droga za 2015.-2017. Ti su dokumenti, kao i  sustav praćenja i kontrole droga u potpunosti u skladu s EU politikom o drogama, navodi u priopćenju predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku  Ines Strenja-Linić.

Dodaje se, međutim, kako je, samo na području Hrvatske, u posljednje dvije godine, zaplijenjeno po dvadesetak novih psihoaktivnih tvari.

“U skladu s pratećim izazovima, sve veći broj europskih zemalja počinje se usmjeravati prema integrativnim politikama prema drogama, drugim psihoaktivnim tvarima i ovisničkim ponašanjima. Temelj za takvo promišljanje nalazi se i u spoznajama prevencijske znanosti koje ukazuju na to da se isti rizični i zaštitni čimbenici nerijetko nalaze u pozadini niza rizičnih ponašanja. Sukladno tome, i odgovor na navedene probleme bi trebao biti usklađen i integriran”, stoji u priopćenju Odbora za zdravstvo.

Gost tematske sjednice bit će Alexis Goosdeel, ravnatelj Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, koji će prikazati iskustva članica EU u području integrativnih pristupa politikama vezanim uz ovisnosti. Sudionicima će se obratiti i Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, koji će predstaviti komparativni prikaz stanja problematike droga u Hrvatskoj i EU, izazove koje predstavlja fenomen novih psihoaktivnih tvari te mogućnosti uspostavljanja integrativnih pristupa ovisnosti i ovisničkim ponašanjima.

Tematskoj sjednici prisustvovat će i drugi potpredsjednik Vlade Božo Petrov, kao i priznati stručnjaci na području suzbijanja zlouporabe droge i ovisnosti te predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova i drugi.

Komentiraj

FOTO:Goran Kovacic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.