Tele2 razvija energetski učinkovitiju 4G mrežu, ujedno je i jedini švedski teleoperater uključen u globalnu mrežu SooGreen.

Tvrtka Tele2 pokreće veliki projekt kako bi svoju 4G mrežu učinio energetski još učinkovitijom i pridonio visoko postavljenim klimatskim ciljevima za 2020. godinu koje su utvrdile Švedska i Ujedinjeni narodi. Projekt će uključivati mnoge tehničke nadogradnje i inovacije te sudjelovanje u globalnoj mreži SooGreen (Service-oriented optimization of Green mobile networks).

Švedska ima velike ambicije povezane s energetskim ciljevima za 2020. godinu. Neki od njih uključuju smanjenje ukupne potrošnje energije za 20%, a više od 50% švedske energije trebalo bi stići iz obnovljivih izvora. Tele2 Švedska, nacionalna 4G mreža troši najviše energije budući da čini oko 70% ukupne potrošnje energije kompanije.

Intenzivno se radi na racionalizaciji energetske potrošnje 4G mreže i osiguravanju njezine buduće održivosti. Kompanija, tako, ispituje rješenje pri kojem bi se pojačalo snage bazne stanice isključivalo kada stanica nema podataka koje je potrebno prenijeti. Ocjenjivat će se i druge inovacije, primjerice isključivanje jednog ili više antenskih ulaza pri niskom opterećenju i pametne mjere za produživanje vijeka trajanja baterije baznih stanica tijekom prekida opskrbe energijom.

“Ponosni smo što je Tele2, kao jedini švedski operater, pokrenuo opsežan energetski učinkovit projekt koji treba doprinijeti klimatskim ciljevima. Prirodno je da preuzmemo vodeću ulogu te pokrenemo industriju i postavimo izazov prema načinu razmišljanja koji više vodi računa o održivosti”, izjavio je Samuel Skott, glavni izvršni direktor Tele2 Švedska.

Istaknimo kako je poznata tvrtka dio međunarodne inicijative SooGreen koja uživa potporu švedske vladine agencije Vinnova i teži stvaranju zelene telekom industrije. U sklopu te inicijative, Tele2 surađivat će s KTH-om (Kraljevski tehnološki institut) kako bi se širilo znanje o načinu na koji telekom sektor može postati održiviji u budućnosti.

Komentiraj