Prva premijera zagrebačkog Teatra Exit bit će, u petak 7. listopada, komedija “Taximetar” po tekstu nagrađivanog slovenskog pisca Gorana Vojnovića, u režiji Matka Raguža.

Kako se ističe u najavi, radnja prati što se događa taksistu na ulicama Zagreba dok se u njegovom taksiju vozi mnoštvo različitih karaktera, od konceptulnog umjetnika, preko tajanstvene dame koja to nije, novopečenog japija i bivšeg pankera, neiskusnog svećenika, pasioniranog demonstranta, starog usamljenog profesora marksizma, te drugih likova kroz koje se zrcale problemi i frustracije vremena u kojem živimo.

Njega je financijska kriza dovela u slijepu ulicu, a najrazličitiji putnici koji mu ulaze u auto u njemu bude davno potisnute frustracije, bijes, tugu i očaj. Dok se u gradu održavaju prosvjedi, on besciljno kruži okolo bez snage da im se pridruži, pokušavajući razmišljati o boljem životu.

Komediju koja se bavi prikrivenim predrasudama i skrivenim mržnjama prisutnima u svakodnevnim razgovorima po narudžbi je za ljubljansko kazalište SiTi Teater BTC napisao pisac, pjesnik, scenarist i filmski redatelj Vojnović, dvostruki dobitnik nagrade Kresnik za romane “Čefurji raus!”, od kojega je nastao film, i “Jugoslavija, moja domovina”, koji je vrlo uspješno adaptiran za kazalište.

Komad “Taximetar”, u izvorniku “Tak si”, kritika je u Sloveniji opisala kao “kazalište punokrvnoga humora, koje nadilazi običnu zabavu”.

U produkciji Teatra Exit i režiji Matka Raguža taksista igra Zijad Gračić, dok šaroliko mnoštvo likova koji se voze njegovim taksijem utjelovljuje Robert Budak.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.