Saborska zastupnica SDP-a Tatjana Šimac Bonačić rekla je u utorak u Dubrovniku kako je zbog rasta BDP-a vrijeme za optimizam, ali ne i euforiju, te naglasila kako ne prestaju pokušaji HDZ-a da obmanjivanjem javnosti umanji rezultate rada Vlade Zorana Milanovića.

Podsjetila je na konferenciji za novinare naziva ”Dopustimo si optimizam” kako je Državni zavod za statistiku objavio da je BDP u drugom tromjesečju porastao za 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, te istaknula kako je riječ o najvećem porastu od 2008. godine.

”Važno je naglasiti kako su porasle sve sastavnice BDP, od osobne potrošnje do izvoza, državne potrošnje i investicija. Osobna potrošnja je vrlo važna sastavnica BDP-a i porasla je za 0,6 posto na godišnjoj razini”, rekla je Šimac Bonačić te to pripisala poreznom rasterećenju koje je stupilo na snagu početkom 2015. godine.

Istaknula je i porast investicija od 0,8 posto, čemu je smatra ona, prvenstveno uzrok veći iznos sredstava povučenih iz EU fondova. Naglasila je kako je izvoz povećan 10,2 posto, dok je uvoz rastao sporije po stopi od 6,9 posto.

”Mi vraćamo optimizam među hrvatske građane. Ne možemo govoriti o euforiji, ali moramo priznati rezultate. Gospodarski rast ne dolazi slučajno, već je rezultat višegodišnjeg rada. To ne bi bilo moguće bez uvođenja reda, ali i čišćenja nereda koji je ostavljen”, rekla je Šimac Bonačić te dodala kako je država kvalitetnom naplatom poreza pokazala brigu za građane.

”Nije se dopustio povratak u sustav kaosa, odnosno lov u mutnom”, rekla je Šimac Bonačić.

Inače, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić i ministar turizma Darko Lorencin u subotu su održali konferenciju za novinare na kojoj su optimistično pozvali građane na trošenje novca, a na to je odgovorio predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić rekavši kako su slatkorječivost i populizam Vlade prešli granice dobrog ukusa.

Komentiraj

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.