Može li se zaustaviti multinacionalne korporacije u utrci za profitom čak i kada je očevidno da time uzrokuju smrt dojenčadi dramatično je pitanje koje otvara film “Tigrovi”, najnovije ostvarenje u režiji bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića koje je prikazano na 21. Sarajevo film festivalu (SFF) osvojivši ogromne simpatije publike.

Nakon što je premijerno predstavljen na filmskom festivalu u Torontu “Tigrovi” su svojom intrigantnom pričom nakon projekcije u Sarajevu i europskim gledateljima postavili cijeli niz teških pitanja a Tanović te producenti Čedomir Kolar i Andy Peterson i glumac Danny Huston u subotu su u susretu s novinarima i publikom otvorili dodatne i zastrašujuće dvojbe pojašnjavajući s kakvim su se sve poteškoćama susretali pri realiziranju filma od kojega je zbog straha od sukoba s korporacijom “Nestle” odustao čak i britanski BBC.

“Kada je i BBC odustao od produciranja ovog fima morao sam se upitati u kakvom mi to zaboga svijetu živimo”, kazao je Tanović.

Film koji je na kraju rađen u indijsko-francusko-britanskoj koprodukciji je temeljen na istinitim zbivanjima u Pakistanu 90-ih godina prošlog stljeća gdje je zastupnik “Nestle”-a Syed Aamir Razi ustao protiv svog poslodavca kada je spoznao kakve posljedice na tek rođene bebe ima uporaba mlijeka u prahu koje se u njegovoj zemlji koristi u nehigijenskim uvjetima.

Po savjetima liječnika izvrgnutih lobiranju porodilje su umjesto dojenja novorođenčadima počele davati “Nestleovo” mlijeko u prahu koje su razrjeđivale nečistom vodom.

Usljed toga bebe su dobivale proljev i dehidrirale pri čemu su im otkazivali svi unutarnji organi zbog čega su umirale.

“Govorimo o smrti šest milijuna beba”, tvrdi Tanović.

Razijeva donquijotovska borba protiv “Nestlea” jedan je dio scenarija a drugi je pokušaj da se uopće snimi film o tim zbivanjima.

Kako je pojasnio Tanović, prvobitni scenarij bio je spreman još 2006. no BBC je zbog prijetnja “Nestlea” tužbama za klevetu odustao od sudjelovanja u snimanju pa je u “Tigrove” ugrađena forma “filma u filmu” kako bi se prikazalo i tu dramatičnu borbu.

Šest godina nakon toga cijeli je projekt bio umrtvljen da bi ga se, po Kolarovim riječima, oživjelo nakon što je ekipa pronašla financijske izvore u Indiji.

“No i tada smo se morali boriti. Indijci su željeli sretniji svršetak i više glazbe kako to već nalažu bollywoodski standardi”, kazao je Kolar.

Film “Tigrovi” i “Nestle”

U “Tigrovima” uloga “Nestlea” nije izričito isticana osim na početku filma kroz kojega se uglavnom za korporaciju koristi izmišljeni naziv “Lastavita”.

“Na to smo se odlučili jer nije samo ‘Nestle’ taj koji prodaje ovakvu hranu po Pakistanu. Tamo ima cijeli niz sličnih tvrtki koje rade isto”, kazao je Tanović.

Producenti filma kontaktirali su “Nestle” a iz te tvrtke im je čak poslan prijepis jednog telefonskog razgovora u kojemu filmski Ayan odnosno Razi s tom tvrtkom u jednom trenutku kada je bio izvrgnut strahovitim pritiscima pregovarao o novčanoj nadoknadi kako bi odustao od svoje kampanje.

Suprotno očekivanjima “Nestlea”, Tanoviću i ostalima to je bio poticaj da ne odustanu od projekta zbog sugestija da je Razi zapravo ucjenjivao korporaciju.

“To je bio tek dokaz da on funkcionira kao ljudsko biće”, kazao je Tanović.

“Nestle” nije odustajao. Prijetio je tužbama za klevetu koje su i upalile u slučaju BBC-a no Tanovića i njegove suradnike nisu pokolebale.

Kod tužbe za klevetu, kako je pojasnio producent Andy Peterson, “kvaka” je u tome što bi se kreatori filma morali braniti od takvih optužbi odnosno dokazivati svoju nevinost.

“To može trajati godinama i koštati ogromne novce a korporacije su na to itekako spremne”, kazao je Peterson.

Unatoč svim zaprekama filmska priča o tragediji beba koje su “kolateralne žrtve” utrke za profitom ipak je ispričana no u “Tigrovima” nema klasičnog sretnog svršetka kojega su željeli vidjeti indijski producenti.

Razi je godinama bio razdvojen od obitelji a na kraju je završio u Kanadi kao taksist.

Ima li onda njegova borba kao i sam film ikakvog smisla?

“Ja mislim da ima. Nakon što je prikazan ‘Super Size Me’ McDonald’s je počeo zatvarati restorane. I Apple sada vodi računa o tome da se njegovi proizvodi ne rade u tvornicama u kojima slabo plaćeni radnici rade po šesnaest sati dnevno”, kazao je Tanović.

Dokaz tome on i članovi njegove filmske ekipe vide i u činjenici da je nakon premijere “Tigrova” u Torontu “Nestle” odustao od podnošenja tužbe.

Komentiraj

FOTO:getty images
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.