Splitska policija uhitila je u utorak trojicu talijanskih ribara nakon što ih je zatekla kako ribaricom ribare u hrvatskom teritorijalnom moru, južno od otoka Palagruže. Tijekom dana trebali bi biti privedeni na splitski Prekršajni sud.

Pomorska policija jučer oko podneva uočila je ulazak nepoznatog plovila u teritorijalno more kod Palagruže, izvijestila je u srijedu Splitsko-dalmatinska policija.

Odmah potom, policijskim plovilom “Sveti Dujam” uputili su se prema ribarici, koja je tada naglo povećala brzinu plovidbe, zbog čega je izdana zapovijed za njeno zaustavljanje.

Nakon odbijanja postupanja po zapovijedi i nastavljanja plovidbe povećanom brzinom, pomorska je policija krenula za plovilom te ga zaustavila 45 minuta kasnije, bez uporabe prisile.

“Utvrđeno je da se radi o talijanskoj ribarici s tri člana posade – državljanima Italije u dobi od 64, 45 i 43 godine. Plovilo je prepraćeno u luku Vis. Nad članovima posade provedeno je kriminalističko istraživanje, nakon čega je protiv njih podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja iz članka 5. Zakonika o Schengenskim granicama, te će tijekom dana biti dovedeni na nadležni Prekršajni sud. O navedenom događaju je obaviještena ribarska inspekcija, radi poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti”, izjavila je Antonela Lolić iz splitske policije.

Komentiraj