Nakon terorističkog napada u Bruxellesu u Italiji je uhićen irački državljanin koji je potvrdio sumnje istražitelja da je talijanska mafija već duže vrijeme jedan od glavnih dobavljača oružja za islamske teroriste u Europi

Italiju je nakon prošlotjednog terorističkog napada u Bruxellesu potresao veliki skandal nakon što je otkriveno da talijanska mafija opskrbljuje oružjem teroriste Islamske države. Samo dan nakon što su teroristi u Bruxellesu ubili 35 osoba, u Italiji je provedena protuteroristička akcija, u kojoj je u blizini Napulja uhićen Aziz Ehsan. Ovog 46-godišnjeg iračkog državljanina lokalna je talijanska policija pratila već duže vrijeme i bilo im je čudno zašto se čovjek koji je bio na listi potencijalnih pripadnika terorističke ćelije Islamske države dugo zadržao na teritoriju koji kontrolira napuljska mafija, poznata i pod imenom Camorra. Talijanska tajna služba je od kolega iz Francuske i Belgije dobila potvrdu da je Ehsan na njihovu popisu potencijalnih terorista, a napuljska policija obaviještena je i da je u Švicarskoj za Ehsanom izdana i tjeralica zbog povezanosti s različitim kriminalnim aktivnostima, od krivotvorenja dokumenata do napada ilegalnim vatrenim oružjem. Dan nakon napada u Bruxellesu talijanske su snage zaključile da više ne mogu pustiti Ehsana da se slobodno šeće Napuljem i njegovom okolicom te je Iračanin uhićen dok je spavao u automobilu talijanskih registracija, čiji je vlasnik jedan nedavno preminuli Talijan.

TALIJANSKE VLASTI SU OD EHSANA dobile neočekivane podatke o vrlo bliskoj suradnji različitih mafijaških organizacija diljem zemlje s Islamskom državom, a otkriveno je i da je talijanska mafija jedan od glavnih dobavljača oružja islamskih terorista u Europi. Iako je i ranije postojala sumnja u blisku suradnju mafije i Islamske države, Ehsanovo uhićenje moglo bi biti posljednji komadić slagalice potreban talijanskim istražiteljima da zatvore krug oko ove opasne suradnje. Ehsan je talijanskim istražiteljima u početku pokušao “prodati” priču da je u Italiju došao kako bi istražio luksuzne hotele za bogate iračke turiste koji su planirali doći na odmor u Italiju, ali policija nije povjerovala u njegovu priču, prije svega zato što su prateći ga otkrili da živi u automobilu, što netko tko istražuje luksuzne hotele sigurno ne bi učinio. Osim toga, nisu pronašli nikakve zabilješke, prijenosna računala ili neke druge podatke o istraživanju luksuznih hotela, a mobitel “na bonove”, kakav obično koriste teroristi povezani s Islamskom državom, samo je još više potvrdio sumnje da Ehsan u Italiji nije bio kako bi istraživao najbolje talijanske hotele.

“U blizini Napulja uhitili smo iračkog državljanina za kojim je bio raspisan europski uhidbeni nalog Francuske i Belgije. Ta je osoba bila u kontaktu s teroristima”, potvrdio je prošle srijede talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano koji nije želio potvrditi nagađanja da je Ehsan bio u kontaktu s Camorrom, ali talijanski mediji sljedećih nekoliko dana raspisali su se o razlogu Ehsanova posjeta Napulju. Tvrdi se da njegovo uhićenje nije povezano s direktnom prijetnjom za Italiju i da ne postoje dokazi da bi ta zemlja uskoro mogla biti meta napada terorista povezanih s Islamskom državom, ali istražitelji imaju indicija da je Ehsan stigao u Napulj kako bi od Camorre nabavio falsificirane dokumente i oružje. Napuljskoj mafiji upravo su izrada ilegalnih dokumenata i trgovina oružjem glavni izvori financiranja i ne bi bilo čudno da se Islamska država obratila upravo njima za pomoć.

  • FRANCO ROBERTI, TUŽITELJ ZA BORBU PROTIV MAFIJE, tvrdi da je regija Kampanija, odnosno područje oko gradova Caserte i Castel Volturna, jedna od glavnih ulaznih točaka za one koji žele postati teroristi

IAKO SE TALIJANSKA MAFIJA u prošlosti ogradila od suradnje s terorističkim organizacijama te je nakon napada na Pariz krajem prošle godine uputila poziv na rat s Islamskom državom, talijanski protuteroristički i protumafijaški odredi od napada na redakciju tjednika Charlie Hebdo u siječnju prošle godine otkrivaju i prikupljaju dokaze o dugogodišnjoj suradnji džihadista Islamske države i Camorre. Osim s Camorrom, postoje dokazi i da Islamska država surađuje i s drugim mafijaškim organizacijama u Italiji, poput sicilijanske Cosa nostre ili zloglasne kalabrijske ‘Ndranghete. Talijanske vlasti pratile su put oružja i otkriveno je da mafija oružje nabavlja iz nekoliko afričkih država te da ga je godinama bez većih problema dopremala u napuljsku luku.

Mafija je proteklih 12 mjeseci doživjela nekoliko teških udaraca i talijanska je policija uspjela donekle suzbiti krijumčarenje oružjem. U tom razdoblju dogodila su se tri masovna uhićenja i zaplijene velike količine oružja. U racijama je zaplijenjen veliki broj kalašnjikova i drugih automatskih pušaka, pancirnih prsluka i tisuće komada streljiva koji su bili spremni za prodaju teroristima Islamske države. Talijanski su istražitelji tijekom tih racija pronašli čak i cjenik oružja koji je bio otisnut na talijanskom, francuskom i arapskom jeziku. Raspon cijena na tom cjeniku bio je od 250 do 3000 eura po komadu oružja.

OBJAVA OVIH DETALJA BILA JE SVOJEVRSTAN ŠOK za talijansku javnost jer je prije samo nekoliko mjeseci Giovanni Gambino, sin mafijaškog bossa iz New Yorka, javno upozorio Islamsku državu da će se, ako planiraju napade u New Yorku ili Italiji, morati suočiti sa sicilijanskom mafijom, a najavio je i da će zloglasni mafijaški sindikat dati svoj doprinos kako bi zaštitio građane. Ali posljednja otkrića talijanskih vlasti otkrivaju da mafija već godinama surađuje s Islamskom državom, a moguće je i da je ta suradnja spriječila da Italija bude meta terorističkih napada. Naime, koliko je istražiteljima dosad poznato, Islamska država još nema nijednu ćeliju ni na Siciliji, ni u okolici Napulja, pa je moguće da je postignut dogovor između mafijaških organizacija i Islamske države da u zamjenu za oružje, ova područja budu pošteđena od terorističkih napada.

“Postoje dokazi da je Camorra umiješana u razmjenu oružja za drogu s terorističkim skupinama”, izjavio je još 2012. bivši glavni tužitelj u postupcima protiv mafije Pierluigi Vigna koji je preminuo prirodnom smrću samo nekoliko mjeseci kasnije.

TALIJANSKE VLASTI VEĆ DESETLJEĆIMA BEZUSPJEŠNO pokušavaju stati na kraj Camorri koja u Napulju i njegovoj okolici vodi uspješan posao trgovine droge, ilegalnog oružja i falsificiranja dokumenata. Poznato je i da glavni partneri i korisnici usluga Camorre nisu druge talijanske organizacije nego strane, prije svega terorističke organizacije koje zahvaljujući krivotvorenim dokumentima ulaze na europski teritorij te prelaze i one najbolje štićene granice. O ovim poslovima i istrazi koju su provodile talijanske vlasti, izašli su i tajni podaci koji su objavljeni na Wikileaksu. Naime, Wikileaks je objavio dopise Pierluigija Vigne koji je nekoliko puta upozoravao na vezu između mafije i terorističkih organizacija, a ti su dopisi došli i do američkog FBI-ja.

  • MAFIJA JE PROTEKLIH 12 mjeseci doživjela nekoliko teških udaraca i policija je uspjela donekle suzbiti krijumčarenje oružjem. Istražitelji su tijekom racija pronašli i cjenik oružja koji je bio otisnut na arapskom

“Kriminalna suradnja između organiziranog kriminala u Italiji i radikalnih islamskih skupina događa se već dugi niz godina i omogućava teroristima lakši pristup financijskim sredstvima i logističkoj potpori jer koriste dobro uhodane krijumčarske rute u Italiji i Europi”, napisao je bivši talijanski državni tužitelj u dokumentu koji je objavljen na Wikileaksu, a njegove je riječi potvrdio i njegov nasljednik. “Napulj i Camorra su dugi niz godina središnja logistička baza za Bliski istok. Postoje mnogi dokazi o kontaktima islamskih militanata i predstavnika Camorre”, izjavio je za portal Daily Beast Franco Roberti, aktualni talijanski tužitelj zadužen za borbu protiv mafije koji tvrdi da je regija Kampanija, odnosno područje oko gradova Caserte i Castel Volturna, jedna od glavnih ulaznih točaka za one koji žele postati teroristi. “To je dokazano u velikom broju istraga i o tome više uopće nema spora”, zaključio je Roberti. Baš u Castel Volturnu vidljiv je možda i najbolji primjer suradnje Camorre s kriminalističkim organizacijama koje su povezane s Islamskom državom. U tom gradiću na Tirenskom moru, udaljenom 35 kilometara od Napulja, od 2008. uspješno surađuju Camorra i nigerijska mafija EYE. Nakon što su pripadnici Camorre 2008. smaknuli sedam članova EYE-a jer su prodavali drogu na njihovu teritoriju, postignuto je primirje i te dvije organizacije od tada dijele profit od prodaje droge i krijumčarenja ljudi. U međuvremenu je otkriveno da Nigerijci blisko surađuju s nekim radikalnim islamskim skupinama i da osiguravaju logističku podršku pri njihovu ulasku u Italiju, odnosno Europu. Istražiteljima je od velike pomoći u rasvjetljavanju odnosa između Camorre iEYE-a, ali i Islamske države, bio jedan ganski državljanin koji je koncem prošle godine odlučio pobjeći iz EYE-a te se predao talijanskim vlastima. Muškarac koji se sada nalazi pod policijskom zaštitom, pristao je dati videointervju s nepoznate lokacije za dnevnik Corriere della Sera.

“VOJNIKU ISLAMSKE DRŽAVE kojeg znam iz Libije EYE je omogućio ulazak u Italiju s krivotvorenim dokumentima. Prvo je plan bio da ga vozim do Rima i Milana kako bi proučio ciljeve koji su pogodni za terorističke napade, ali je Camorra to spriječila i zaprijetila je prekidom suradnje. Nakon toga plan je promijenjen i taj je čovjek otišao u zapadnu Europu uz zajedničku logističku potporu EYE-a i Camorre”, izjavio je bivši član EYE-a za Corriere della Seru.

UPRAVO TA LOGISTIČKA POTPORA predstavlja najveći problem talijanskim, ali i europskim istražiteljima jer još uvijek nisu poznate točne rute kojima mafija uvodi teroriste na europsko tlo. Nedavno je otkriveno da je prošloga ljeta u Italiji bio i Salah Abdeslam, do prošloga tjedna najtraženiji europski terorist zbog organiziranja smrtonosnih napada u Parizu. Abdeslam se prošloga ljeta slobodno šetao Italijom uz pomoć mreže koju je uspostavila talijanska mafija. Sama ta činjenica da je jedan od najtraženijih terorista mirno šetao Italijom zabrinula je talijansku javnost, ali još više ih je zabrinulo to što su postali svjesni da put oružja kojim se ubijaju ljudi po drugim europskim gradovima vodi baš preko talijanskih luka i planina kojima još uvijek vladaju mafijaške organizacije i koje talijanska država još uvijek ne uspijeva kontrolirati.

Komentiraj

FOTO:Guliver/Getty Images
PODIJELI
Rođen u Zagrebu 21. kolovoza 1978., novinarstvom se bavim od 2000. godine kada sam počeo pisati za sportski web portal Sportnet.hr. Nakon nekoliko godina u sportskom novinarstvu, 2009. godine prvi put dolazim u redakciju tjednika Nacional gdje radim na portalu www.nacional.hr, a povremeno pišem i za tiskano izdanje Nacionala. Sredinom 2011. s nekoliko drugih novinara Nacionala prelazim u tjednik Aktual, a od ožujka 2013. do lipnja 2014. bio sam zamjenik glavnog urednika poslovne dnevne novine Business.hr. U prosincu 2014. vraćam se u Nacional gdje pišem o aktualnim političkim i gospodarskim temama.