Talibani su u ponedjeljak osvojili sjeverni afganistanski grad Kunduz, preuzevši kontrolu nad većinom područja, pritom oslobodivši stotine svojih militanata iz gradskog zatvora, javljaju svjetski mediji. Stotine militanata je prije zore upalo u grad, brzo osvojilo ključne zgrade i počeli svoje napredovanje prema zračnoj luci.

Vlada tvrdi kako su poslali pojačanje u Kunduz i kako su borbe u tijeku. Kunduz će biti prvi provincijski glavni grad osvojen od strane Talibana, od američke invazije 2001. godine. Napad je došao samo jedan dan od prve godišnjice vlasti jedinstva predsjednika Ashrafa Ghanija.

 

  • Kunduz je strateški važan grad jer djeluje kao prometno čvorište na sjeveru zemlje. Također ima simboličko značenje za Talibane, jer je bio njihovo uporište na sjeveru prije nego je njihova vlada svrgnuta.

 

“Osvajanjem policijskog kompleksa i ureda guvernera u Kunduzu, cijela je provincija pala u naše ruke, a naši borci sada napreduju prema zračnoj luci”, napisao je Zabihullah Mujahid, glasnogovornik Talibana, na svom Twitter profilu. Fotografija s istog računa navodno pokazuje borce koji na kružnom toku u centru grada podižu talibansku bijelu zastavu.

Ranije je vlada priznala kako je izgubila kontrolu nad dijelovima grada. Izvještaji govore kako je najmanje 25 militanata i dva afganistanska policajca izgubilo živote u borbama. Glasnogovornik policije iz Kunduza Sarwar Husaini rekao je za BBC kako su militanti osvojili zatvor i oslobodili oko 500 zatvorenika, među kojima su i Talibani.

Mnogi vladini dužnosnici pokušavaju pobjeći iz dobro utvrđene zračne luke. Od travnja je zabilježeno niz napada u peovinciji Kunduz, a Talibani su počeli udruživati snage s drugim pobunjenicima. Militantsko se nasilje pojačalo u Afganistanu otkako je većina američkih i NATO snaga otišla prošle godine.

Komentiraj

FOTO: EPA/GHULAMULLAH HABIBI
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.