TAJNO IZVJEŠĆE: Trumpova dugoočekivana konferencija za medije u sjeni skandala

epa05662445 US President-elect Donald Trump maks an appearance in the lobby of Trump Tower to address reporters in New York, NY, USA, 06 December 2016.  EPA/ALBIN LOHR-JONES / POOL

Informacije koje navodno kompromitiraju budućeg američkog predsjednika dominirat će dugo odgađanom konferencijom za medije koju će Donald Trump održati u srijedu navečer, prvi put nakon izborne pobjede te će u drugi plan baciti pitanja na koji način novi predsjednik kani razdvojiti svoje političke i gospodarske interese.

Mediji su u utorak navečer objavili tajno izvješće američkih obavještajnih agencija o ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore, a ono sadrži i kompromitirajuće podatke koje su o Trumpu prikupile ruske obavještajne službe.

Te informacije, koje nisu službeno potvrđene, uključuju eksplicitne detalje o Trumpovim aktivnostima s prostitutkama u jednom moskovskom hotelu koje je snimila ruska tajna služba kako bi ga u budućnosti mogla ucjenjivati, piše New York Times.

Trump je na svom Twitter profilu te tvrdnje odbacio kao “lažne vijesti” i “lov na vještice”, samo nekoliko sati prije svoje prve konferencije za medije otkad je 8. studenoga izabran za novog predsjednika Sjedinjenih Država.

Ta je konferencija prvotno bila zakazana za 15. prosinca, ali je zatim i odgođena. Izabrani predsjednik Trump nije održao konferenciju za medije od srpnja već je s javnošću komunicirao putem Twittera.

Novinari će Trumpa vjerojatno ispitivati i o njegovim poslovima i sukobima interesa, kao i o njegovim planovima nakon što 20. siječnja stupi na dužnost.

Budući predsjednik najavio je da će poništiti reformu zdravstva koju je proveo njegov prethodnik Barack Obama, prozvanu Obamacare.

Mnogo veću zabrinutost u svijetu bude njegove najave da će povući SAD iz Sporazuma o klimi, koji je ključan za borbu protiv globalnog zatopljenja.

Više od polovice Amerikanaca izrazilo je zabrinutost zbog toga što Trump nije  transparentan u izražavanju svojih namjera, a 57 posto ispitanika strahuje zbog potencijalnih sukoba interesa u administraciji budućeg predsjednika, stoji u anketi koju je u utorak objavio Pew Research Center.

Trumpova konferencija poklapa se sa saslušanjem u parlamentu Rexa Tillersona, njegova kandidata za državnog tajnika, kao i ministrice prometa Elaine Chao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)