NACIONAL DONOSI TRANSKRIPTE RAZGOVORA koje je Služba državne sigurnosti vodila s Vladimirom Šeksom tijekom 1983. godine kada su ga pokušali vrbovati da radi za njih, a istovremeno su, prema tvrdnjama Nacionalovih izvora, provjeravali radi li on za KOS

Slušaj Vlado, ti si ko ona ptica feliks ili kako se zvala što je iz pepela izašla, kao javni tužilac si smijenjen pa si opet uspio da se osamostališ, da otvoriš ovu odvjetničku kancelariju, da postaneš poznat, da te ljudi cijene, opet su se desili problemi, ja vjerujem da ćeš ti opet da staneš na svoje noge.”

TE JE RIJEČI VLADIMIRU ŠEKSU, trenutno najdugovječnijem aktivnom hrvatskom političaru, izgovorio na početku razgovora djelatnik osječkog centra Službe državne sigurnosti Zdravko Pejić koji je s njim 11. travnja 1983. vodio razgovor u Šeksovu odvjetničkom uredu u Osijeku. Bilo je to u vrijeme kad je Šeks očekivao ishod odluke Saveznog suda o sudskoj presudi koju je protiv njega potvrdio Vrhovni sud Hrvatske. Šeks je bio optužen zbog “protudržavne djelatnosti” i bio je pod nadzorom tajnih jugoslavenskih službi odnosno Službe državne sigurnosti, kolokvijalno Udbe. Za nadzor nad Šeksom bio je zadužen Zdravko Pejić koji je s njim periodično obavljao razgovore.

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

Komentiraj

PREKOBORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST/PIXSELL
Podijeli objavu
Prethodni članakBIH Uhićen Hrvat s tri kile heroina
Sljedeći članakPOČINJE SUĐENJE BIVŠEM HNS-OVOM MINISTRU Optužen da je službenim karticama plaćao privatne troškove
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.