Bivši tajlandski premijer i predsjednik savjetničkog vijeća Prem Tinsulanonda preuzeo je dužnost regenta u skladu s ustavom, potvrdila je tajlandska vlada u petak navečer, dok zemlja tuguje za kraljem Bhumibolom koji je preminuo u četvrtak u 88. godini.

Potpredsjednik tajlandske vlade Visanu Krua-ngam rekao je da je prema državnom ustavu iz 1991. sadašnji predsjednik savjetničkog vijeća automatski privremeno preuzima ulogu regenta, do imenovanja novog kralja.

Prem, 96, bio je od 1988. predsjednik savjetničkog vijeća koje je savjetovalo kralja, a prije toga obnašao je dužnost premijera između 1980. i 1988.

Premijer Prayut Chan-o-cha rekao je novinarima u četvrtak kako je tajlandski princ Vajiralongkorn zatražio da se odgodi njegovo proglašenje kraljem kako bi se mogao pridružiti svojem narodu i zajedno s njim tugovati zbog očeve smrti.

“On je zatražio vrijeme da se nosi sa svojom boli te da izrazi tugu zajedno s ljudima širom zemlje”, rekao je Prayut lokalnim medijima.

U subotu su se ožalošćeni odjeveni u crno okupili ispred velike palače u Bangkoku dok traju obredi kraljevskog sprovoda.

Princeza Maha Chakri Sirindhorn predsjeda jutarnjim pogrebnim svečanostima, uključujući molitve i doručak, u palači.

U podne, palača će biti otvorena kako bi se ožalošćeni mogli upisati u knjigu žalosti, objavili su lokalni mediji.

Obredi kraljevskog pogreba trajat će 100 dana, potvrdio je ured kraljevske palače, no nije objavljen datum kremacije.

Kralj poznat i kao Rama IX. već je duže vremena bolovao i većinu posljednjih šest mjeseci proveo je u bolnici Siriraj u Bangkoku.

Za većinu od 68 milijuna Tajlanđana kralj je bio stup sigurnosti u nestabilnim vremenima. Zemlja je za njegove vladavine industrijalizirana, ali je i svjedočila i udarcima parlamentarnoj demokraciji kroz deset vojnih pučeva, posljednji put u svibnju 2014.

Kralj Bhumibol, koji je na prijestolje došao 9. lipnja 1946., bio je integrirajuća snaga Tajlanda u kojoj bi se političke napetosti nakon njegove smrti mogle pojačati.

Zemlja je godinama podijeljena između rojalističkog establišmenta i crvenokošuljaša, pristaša odbjeglog bivšeg premijera Thaksina Shinawatre koji je svrgnut pučem 2006.

Telekomunikacijski multimilijarder izgradio je moćnu mrežu koja se bori za vlast i moć sa starim tajlandskim poretkom.

Komentiraj

FOTO:EPA/DIEGO AZUBEL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.