Tajlanđani oplakuju smrt svog kralja Bhumibol Adulyadeja, najdugovječnijeg svjetskog vladara, koji je preminuo u četvrtak u 88. godini, prenose svjetske agencije.

Tisuće ljudi u crnini izašle su na ulice Bangkoka, gdje je održava pogrebna procesija. Njegovo tijelo biti će prebačeno u hram Velike palače. Tajlandska vlada proglasila je razdoblje žalovanja od godine dana. Zastave će biti na pola koplja sljedećih 30 dana. Vlada je stanovnicima rekla da nose crninu i izbjegavaju proslave. Sve kinematografske projekcije, koncerti i sportski događaji su otkazani ili odgođeni.

Televizijske postaje u zemlji emitiraju posebne programe o životu kralja. Očekuje se kako će novi vladar biti princ Maha Vajiralongkorn, ali on je zatražio odgodu krundibe.

Kralj Adulyadej dugo je bio bolestan. Bio je iznimno cijenjen diljem Tajlanda, a mnogi su ga smatrali ‘polubožanstvom’. Poštovanje naroda zaradio je pomaganjem siromašnima, agrikulturalnim projektima i humanitarnim akcijama. U zemlji pogođenu raznim političkim trzavicama, kralja su vidjeli kao glavnu stabilizacijsku točku. Tajland ostaje pod vojnom vladavinom nakon puča 2014. godine.

Komentiraj

FOTO:EPA/FRANCK ROBICHON
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.