Po uzoru na tenis i golf, sportove koji imaju četiri turnira u sezoni koji su važniji i bogatiji od svih ostalih, i Svjetski kup u alpskom skijanju mogao bi dobiti svoje Grand Slam utrke.

Ideja nije nova, ali se ponovno o njoj vrlo ozbiljno raspravlja uoči nastupa skijaša na legendarnom natjecanju u Kitzbuehelu, koja bi bila jedna od utrka na popisu najvažnijih. Uz legendarni Streif, na popisu bi se našle utrke u Wengenu, a ovisno o tome hoće li se skijaški Grand Slam sastojati od četiri ili pet natjecanja, u konkurenciju ulaze Beaver Creek, Bormio i Garmisch-Partenkirchen.

Ideja je da se na spomenutim utrkama dijele udvostručeni bodovi te da one budu i nagradnim fondom najbogatije. Zasada se po novcu koji dijeli natjecateljima najviše izdvaja Kitzbuehel, gdje je ovogodišnji ukupni nagradni fond 645.000 eura, a pobjednici subotnjeg spusta i nedjeljnog slaloma, u kojima se dijeli po 190.000 eura, osvojit će 70.300 eura svaki.

Usporedbe radi, svaki tenisač i tenisačica koji se probiju u 4. kolo ovogodišnjeg Australian Opena zaradit će 200.000 australskih dolara, što je oko 125.500 eura. Pobjednik i pobjednica Australian Opena će zaraditi po 3,8 milijuna australskih dolara, odnosno 2,38 milijuna eura.

Uoči natjecanja skijaša u Kitzbuehelu, Norvežanin Aksel Lund Svindal vodeći je po zaradi u ovogodišnjem Svjetskom kupu s 372.154,80 švicarskih franaka, što je oko 340.000 eura. U konkurenciji skijašica najviše je u ovoj sezoni zaradila Amerikanka Lindsay Vonn. Njezin je utržak od nagrada za plasmane u Svjetskom kupu u ovoj sezoni 268.899.38 švicarskih franaka, odnosno oko 245.650 eura.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.