Na novoj ljestvici globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) Slovenija je zauzela 56. mjesto među 138 država uključenih u analizu, što je tri mjesta bolje nego na lanjskoj ljestvici.

Najlošije ocjene dobila je kao i prijašnjih godina za razvijenost financijskog tržišta i za neprilagođeno tržište rada, a najbolje za dostupnost zdravstvenog sustava i za sustav obrazovanja.
Kao lošije strane koje u Sloveniji priječe bolju poziciju na ljestvici globalne konkurentnosti, WEF je u svom izvješću naveo njen porezni sustav, birokratiziranu državnu administraciju, te premalu političku stabilnost.
Od susjednih država od Slovenije su globalno konkurentnije Austrija koja je na 19. i Italija na 44. mjestu, dok su iza nje plasirane Mađarska koja je na 69. i Hrvatska na 74. mjestu.
Premijer Miro Cerar u zadnje je vrijeme u više navrata kao glavne ciljeve svoje vlade koja je u zadnje dvije godine stabilizirala ekonomsku situaciju u državi naveo potrebu podizanja konkurentnosti radi privlačenja stranih investitora, posebno iz sektora visoke tehnologije.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.