Na svjetskim cestama i u ovoj je godini, kao i prethodnih, poginulo milijun ljudi, objavila je udruga Sigurnost u prometu u povodu 15. studenoga, Svjetskog dana sjećanja na žrtve u prometu, kojim se želi podići svijest o značaju odgovornog ponašanja na cestama.

Svjetskim danom sjećanja želi se stvoriti globalnu kulturu pravilne uporabe ceste i bolju sigurnost u prometu za sve sudionike, te potaknuti nadležne na bolje preventivne programe, istraživanje uzroka nesreća i donošenje mjera za smanjenje rizika, kroz civilni, pravni, medicinski i socijalni sektor djelovanja i utjecaj na sigurnost cestovnog prometa.

Taj će dan u nedjelju u cijelom svijetu obilježiti nevladine organizacije i javna tijela i institucije, dok će u Hrvatskoj delegacija udruge Sigurnost u prometu zajedno s izaslanicama predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zapaliti svijeće kod velikog križa na zagrebačkom Mirogoju.

 

  • Udruga je pozvala građane da u nedjelju, između 18 i 20 sati, zapale svijeće na prozorima u znak sjećanja na sve žrtve u cestovnom prometu. “Kroz sjećanje na prijatelje i rođake koji su stradali u prometu podižemo svjesnost svih sudionika na značaj odgovornog ponašanja u prometu na cestama”, navodi udruga.

 

Ove godine se obilježavaju dvije obljetnice, 20 godina Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu, te 10 godina od rezolucije i potpore UN-a.

Svjetski dan ove se godine obilježava na temu “Vrijeme za sjećanje, recimo NE zločinu na cesti”. Pod istim sloganom će se od 18. do 19. studenoga u Brazilu održati konferencija na temu prometne sigurnosti.

Na konferenciji će sudjelovati i europska asocijacija udruga obitelji stradalih u prometu koja će zagovarati odgovornost sudionika u prometu koji krše pravila, što često ima za rezultat nečiju smrt ili teško stradavanje. “Odgovornost sudionika za zločine u prometu mora biti primjerena”, rekao je predsjednik te asocijacije Jeannot Mersch.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.