U povodu obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa u četvrtak je na simpoziju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” istaknuto da i Hrvatska treba usvojiti svjetsku strategiju za eliminaciju virusa hepatitisa do 2030. godine, kako bi bolest stavili pod kontrolu i otklonili taj javnozdravstveni problem.

Pročelnica Zavoda za virusne hepatitise Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Adriana Vince podsjetila je kako je Svjetska zdravstvena organizacija prije osam godina 28. srpanj proglasila danom hepatitisa kako bi potaknula globalnu svjesnost o virusnom hepatitisu.

“Hepatitisi predstavljaju jedne od najčešćih infekcija u suvremenom svijetu, koje dovode do teških posljedica poput ciroze i raka jetre, a oko 400 milijuna ljudi zaraženo je virusom hepatitisa B i C. Procjenjuje se da samo u europskoj regiji godišnje umre 112.000 ljudi od komplikacija prouzročenih tim virusima, dok je oko 35.000 tj. 0, 9 posto građana Hrvatske bilo u kontaktu s virusom ili ima aktivnu infekciju”, istaknula je Vince.

U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku otkrije stotinjak novooboljelih, a bolest dugo vremena nema simptome sve dok se ne razvije, primjerice, ciroza. Vince je istaknula pozitivne rezultate liječenja novim antivirusnim lijekovima jer je izlječivost velika, a nuspojave zanemarive.

“Za liječenje kroničnog hepatitisa C koristi se kombinacija visoko učinkovitih ‘pametnih’ lijekova, koji su razvijeni u zadnje dvije godine, a označavaju veliku prekretnicu u liječenju hepatitisa. Omogućuju izlječenje u više od 90 posto slučajeva, sada su dostupni u Hrvatskoj, te su na listi ljekova HZZO-a. Cijena terapije, koja traje 12 tjedana i gotovo nema nuspojava, iznosi oko 300.000 kuna, a eliminacija virusa je oko 95 posto”, rekla je Vince.

Najčešći izvor zaraze su intravenozno korištenje droga, spolni odnos, tetoviranje, stavljanje pearcinga u neadekvatnim uvjetima, no i transfuzija krvi ili transplatacija organa, posebno prije 1993. godine, kada se krv nije testirala na hepatitis. Oboljeli od kroničnog hepatitisa C moraju se liječiti kako bi se spriječio razvoj komplikacija kao što su ciroza i karcinom jetre.

Tajnica udruge HULOH Hepatos Marijana Spaija ističe da je u svibnju ove godine usvojena svjetska strategija za eliminaciju virusa hepatitisa do 2030. godine, a trebala bi se usvojiti i nacionalna strategija u Hrvatskoj.

“Unatoč tomu što je najnovija terapija skupa i nedostaje sredstava, pacijenti mogu krenuti na liječenje s velikom vjerojatnošću izlječenja, što im omogućuje da se posvete svojim životima, a ne bolesti”, rekla je Spaija.

Udruga Hepatos djeluje već 16 godina u svim dijelovima Hrvatske, pružaju usluge testiranja, informiranja, savjetovanja i pregleda i trenutno mogu dogovoriti sastanak sa specijalistom kako bi oboljela osoba odmah krenula na terapiju.

Liječenje kroničnog hepatitisa C novim preparatima na teret obveznog zdravstvenog osiguranja mogu ostvariti oboljeli koji ispunjavaju određene kriterije, koje propisuju specijalisti i bolničko povjerenstvo te upućuju prijedlog, a stručno povjerenstvo HZZO-a daje odobrenje i kontrolira način plaćanja, pojasnila je Jelena Matuzović iz HZZO-a. Ove je godine zaprimljen veliki broj zahtjeva za liječenje, a odobreno je 60 posto više sredstava od planiranog, dodala je.

Pozvala je građane da se testiraju, a mogu se javiti liječniku opće medicine, HZZO-u koji ima centar za testiranje ili u Referentni centar za liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravlja.

Komentiraj