Obilježava se Svijetski dan voda.

U nedjelju, 19. ožujka, će se održati posebno edukativno vodstvo za posjetitelje Zoološkog vrta grada Zagreba tijekom kojega ćete moći upoznati razne vrste životinja.

Potrebno je prije početka vodstva preuzeti kupon na blagajni i pričekati edukatora kod Kule nakon ulaska u zoološki vrt.

Iako je gotovo 70% površine Zemlje prekriveno vodom, tek 2.5% čine slatkovodne rezerve, a ostalo otpada na oceane i mora. Samo je 1% svih slatkovodnih rezerva uopće dostupno ljudskom stanovništvu, jer veliki dio slatke vode otpada na ledenjake.

Količina ove pitke vode jednaka je već milijunima godina, neprestano se ‘reciklira’ kroz atmosferu i padaline. No, ljudska populacija nije ostala jednaka – ona se neprestano povećava. To znači da je svake godine sve manje dostupne pitke vode. Količina vode koju trošimo svakodnevno je golema, jer nam je prijeko potrebna ne samo za život, već i za proizvodnju hrane, odjeće pa čak i računala.

Nedostatak pitke vode najviše pogađa stanovnike najsiromašnijih zemalja svijeta.

DETALJI O PROGRAMU:

TEMA: Zanimljivosti o povezanosti vode i različitih životinjskih vrsta

TRAJANJE VOĐENIH OBILAZAKA: 30 do 45 min

VRIJEME VOĐENIH OBILAZAKA:

• 11.00 sati

• 13.00 sati

• 15.00 sati

Ovogodišnja tema Svijetskog dana voda je ‘Zašto otpadne vode?’ u sklopu koje se potiče smanjenje stvaranja te ponovno korištenje otpadnih voda.

Čak 663 milijuna ljudi nema pristupa pročišćenoj pitkoj vodi, čovječanstvo se dugi niz godina oslanjalo na prirodno pročišćavanje vode razrijeđivanjem i bakterijskom razgradnjom pa su otpadne vode usmjeravane u prirodne vodene puteve. S obzirom na ubrzani ekonomski razvoj i urbanizaciju, raste i količina otpadne vode. Došlo je vrijeme kad je prirodi prijeko potrebna naša pomoć da se nosi s tolikom količinom vodenog zagađenja.

Potrebno je poticati ‘recikliranje’ otpadnih voda. Nažalost, na otpadnu vodu rijetko se gleda kao resurs koji može smanjiti upotrebu pitke vode, iako ima niz primjena. Otpadna voda može se koristiti kao izvor pitke vode, energije, nutrijenata te drugih materijala. Procesom bioremedijacije propuštajući vodu kroz različite bazene (filtere) koriste se živi organizmi (bakterije, alge, biljke) kako bi se otpadne vode pročistile. Otpadne vode iz kućanstva mogu također poslužiti za navodnjavanje parkova te u elektranama radi hlađenja ili u obliku pare. Također, mogu poslužiti za pranje vozila, cesta te kao voda u zahodima.

Zoološki vrt grada Zagreba poziva vas da postanete dio populacije koji brine o vodi – najvećem bogatstvu našeg planeta. Potičimo zajedno održivo korištenje vodenih rezerva za dobrobit nas i naših budućih naraštaja.

Komentiraj