Nastupom španjolske plesne umjetnice i koreografkinje Laurea Aris Alvarez, koja je na glavnom gradskom trgu izvela solo “Open Wound”, te dvanaest plesača austrijske kompanije Hungry Sharks s predstavom “Hidden in Plain Sight” u kaštelu Grimani, u četvrtak navečer je u Svetvinčentu svečano otvoren 18. festival plesa i neverbalnog kazališta.

Kroz četiri dana i deset raznovrsnih plesnih izvedbi autora i autorica iz raznih krajeva svijeta, Svetvinčenat će time i ove godine ponovno postati privremeno središte raznovrsnog, autentičnog, suvremenog plesnog izričaja te će kroz pokret dotaknuti i promišljati niz pitanja, problema, pojava i emocija, kako s društvene tako i osobne perspektive.

Među najpriznatijim umjetnicima ovogodišnjeg programa izdvaja se kazališna kompanija Agrupación Senor Serrano koja se po treći put vraća na Festival. Riječ je o skupini koja stvara originalne produkcije temeljene na pričama iz suvremenog doba a na ovogodišnjem festivalu gostuje s predstavom “Birdie” (Ptičica).

Riječ je o multimedijalnoj predstavi s videom uživo, predmetima, Hitchcockovim “Pticama”, viđenim iz jednog novog ugla, maketama, dvije tisuće mini-životinja, ratovima, krijumčarima, masivnom migracijom i tri izvođača koji se s humorom, kritikom i predanošću ljudskom rodu hvataju u koštac s kaotičnim svijetom.

Renomirana španjolska plesna umjetnica i koreografkinja Laura Aris Alvarez na festivalu gostuje s čak tri projekta i to  “Open Wound” s kojim je otvoren ovogodišnje 18. izdanje festivala kao dio je serije solo radova nazvanih MicroActions, dok je duet “Cualquier Manana” rezultat suradnje s umjetnikom Alvarom Estebanom u projektu “Anatomija slomljenih stvari”, kojim se ova umjetnica bavi protekle tri godine. Aris Alvarez će na festivalu održati i radionicu “Izvori snage”, namijenjenu profesionalcima te plesačima s osnovnim predznanjem.

I ove godine Festival nastavlja suradnju s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves koja za cilj ima povezivati i upoznavati uzbudljive nadolazeće plesne umjetnike, međunarodne projekte te publike diljem svijeta.

Domaću plesnu scenu zastupaju tri projekta: “The Devil’s Garden” autora i koreografa Davida Hernandeza u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, “Horizont događaja” autorice i koreografkinje Martine Nevistić i izvedbi O.N.E. Art Company te “U nizu” u koreografiji Ane Mrak i izvedbi studenata prve godine izvedbenog smjera BA studija suvremenog plesa.

 

Komentiraj