U zgradi koja se preuređuje za prihvat izbjeglica buknuo je požar u subotu, blizu Goeteborga, na švedskoj zapadnoj obali, priopćila je policija, što je najnoviji takav slučaj.

Zgrada kojom su se prije koristili izviđači izgorjela je do temelja a neke okolne zgrade su oštećene u Flodi, četvrti na istoku Goeteborga. Uzrok požara nije utvrđen i u njemu nema ozlijeđenih.

Policija sumnja da je požar podmetnut.

Od ožujka se dogodilo više od 20 požara u postojećim prihvatnim centrima i u prostorima koji se preuređuju za smještaj izbjeglica, a u većini slučajeva je riječ o paležu.

  • Švedska agencija za migracije je u listopadu objavila da više neće iznositi u javnost adresu novih izbjegličkih centara, pokušavajući smanjiti opasnost u trenutku dok nastoji osigurati smještaj za velik broj izbjeglica koji stižu u zemlju.

Neke osiguravateljske kuće su nedavno, nakon niza požara, odbile osigurati zgrade u kojima će se otvoriti prihvatni centri, rekao je Willis Aberg iz migracijske agencije.

Švedske vlasti procjenjuju da će ove godine azil zatražiti između 140.000 i 190.000 ljudi, za što zemlja nema dovoljno kapaciteta.

Prošlog tjedna je ministar za pravosuđe i migracije Morgan Johansson upozorio da Švedska “ne može više jamčiti smještaj” tražiteljima azila koji trenutačno ulaze u zemlju.

Švedska je usto zatražila da uđe u sustav premještaja izbjeglica unutar EU-a kojim se želi pomoći zemljama članicama najteže pogođenim izbjegličkom krizom.

Komentiraj

FOTO:Ilustracija: EPA/ADAM IHSE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.