Ansambl LADO i ove će godine tradicionalnim svečanim koncertima obilježiti svoj rođendan. ‘Hod kroz god’ naziv je ovogodišnjeg glazbeno-scenskog progema, koji označava svojevrsno putovanje kroz godinu dana hrvatskih običaja i blagdana kroz plesne koreografije i napjeve koje Ansambl LADO njeguje u svom repertoaru.

U nastupima će tako ansambl izvesti do poklada preko korizmenih običaja do Uskrsa, od Jurjeva i Duhova do Ivanja, od Velike Gospe preko žetvenih i svadbenih običaja do Božića. U programu je zastupljen i dio hrvatske zaštićene nematerijalne baštine s liste UNESCO-a kao što su Kastavski zvončari, Za križen, Slavonske kraljice i dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskoga primorja.

Koncerti će se održati u Delnicama (15. studenog), Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (18. studenog), zagrebačkoh HNK (22. studenog) te varaždinskom HNK (26. studenog). Svi koncerti počinju u 19:30 minuta, a na njima će se, nakon 41 godine umjetničke karijere oprostiti umjetnički voditelj Ivan Ivančan.

Tijekom njegova umjetničkog vođenja Ansambla LADO na repertoar je postavljeno više od 40 koreografija i više od četiri stotine glazbenih brojeva svjetovnog i sakralnog karaktera raznih autora. Ivančan je pripremio stotine cjelovečernjih i manjih (plesnih, vokalno-instrumentalnih, vokalnih i instrumentalnih) programa za domaće i inozemne turneje, ljetne turneje i posebne prigode. Kreirao je tridesetak tematskih cjelovečernjih koncerata od kojih je jedan i „Hod kroz god“ kojeg će ove godine LADO reprizirati povodom desete godišnjice izvedbe, ali u novom produkcijskom ruhu za koje će se svojim ilustracijama pobrinuti umjetnik Zdenko Bašić.

Komentiraj