Gaetan Dugas opisan je kao jedan od najdemoniziranijih pacijenata u povijesti, ali sada je dokazano kako je bio samo jedna od žrtava opake bolesti. Dugas se dugo smatrao osobom koja je donijela epidemiju AIDS-a u SAD. Novo istraživanje pokazuje kako je do toga došlo zbog – tipfelera, piše Independent.

Dugas je godinema bio jedan od najomraženijih osoba u medicinskoj povijesti. Ipak, znanstvenici su rasvijetlili njegov slučaj dugo nakon što je Dugas preminuo – 1984. godine od komplikacija zbog bolesti.

Krivnja Dugasa leži u tipfeleru dokumenta kojeg je izdao Američki centar za kontrolu bolesti (CDC). Ta ga je pogreška implicirala da je bio prva osoba s AIDS-om u SAD-u, te kako ga je donio na američki kontinent. U SAD-u je zaraženo više od milijun ljudi.

Pogreška je Dugasa identificirala kao nultog pacijenta (Patient 0), ali nije se uopće radilo o broju, već o slovu ‘o’, koji je označavao da je bio izvan Kalifornije (out of California). Nije dugo trebalo da su ga znanstvenici počeli oslovljavati kao nultog pacijenta, otkriveno je u studiji.

Sve je začinio novinar Randy Shilts, kojin je objavio knjigu ‘And the Band Played On’ u kojoj je krivnju za smrt tisuće Amerikanaca svalio na Dugasa. Znanstvenici su, navodi se, dugo znali da Dugas nije donio AIDS u SAD, ali nisu imali biološkog dokaza. Ali, sada je istražen genetski materijal virusa, te je dokazano da je virus u SAD stigao puno prije nego se Dugas zarazio.

Komentiraj