Sve je više političara koji se slažu sa stajalištima Viktora Orbana o migrantskoj krizi, ali to ne žele reći naglas zbog nametnute političke korektnosti, rekao je predsjednik mađarskog parlamenta Laszlo Kover u intervjuu za slovenski dnevnik od subote.

“Često se srećem s kolegama koji se sve više slažu s mađarskim nastojanjima, no mnogi to ne žele reći naglas jer se moraju pridržavati pravila političke korektnosti. Ono djeluje kao brnjica koja im ne dopušta da iskreno govore o problemima, a birači to sve teže podnose”, kazao je Kover za “Delo” prilikom nedavnog posjeta Sloveniji.

Mađarska je lani bila prva članica Europske unije koja se suprotstavila masovnom ulasku migranata i izbjeglica u EU. Zajedno s ostalim članicama Višegradske skupine Češkom, Slovačkom i Poljskom protivi se njemačkoj politici uvođenja migratskih kvota za  pojedine članice, a  Orban je najavio da će o tome pitanju raspisati referendum.
Mišljenje da se velik broj izbjeglica može brzo integrirati u Europu sasvim je pogrešna, kao i politika koja ih u Europu poziva, kaže Kover, jedan od suosnivača Orbanove stranke Fidesz.
“To nisu izbjeglice u pravnom smislu, a odbijaju registraciju i žele birati u kojoj će državi živjeti”, kazao je.
EU ne smije zatvarati oči pred konfliktima koje takva politika izaziva i pred razlikama u društvenom  modelu između muslimanskog svijeta i Europe, kaže Kover.
“Oni su kulturno drukčije determinirani, dovoljno je spomenuti položaj žena koji je sasvim drukčiji od našega u Europi. Naivno je misliti da se to može brzo promijeniti na nekakvim tečajevima”, kazao je predsjednik mađarskog parlamenta.
Upozorava da na europsku politiku prema migrantima utječe demografija, ali i “birokracija” u Bruxellesu.
“Europa je ostarjela i sve se države susreću s demografskom krizom, to je glavna motivacija sadašnje politike migracija. Govoreći pojednostavljeno: europska desnica u Bruxellesu vidi u migrantima novu jeftinu radnu snagu, a ljevica svoju novu izbornu bazu”, izjavio je Kover.
Članice Višegradske skupine žele se suprotstaviti takvoj politici, kaže Kover te ističe da je ta skupina “potencijalno sve jača grupacija” u Europskoj uniji.
“Govorimo o skupini zemalja sa 65 milijuna stanovnika i natprosječnim ekonomskim rastom. Mislim da je došlo vrijeme da se uključimo u političko odlučivanje na način koji će biti primjeren našoj težini”, kazao je Kover.
Odbijajući usporedbe između sadašnjih migranata s Bliskog istoka i Afrike koji dolaze u Europu s Mađarima koji su iz domovine bježali 1956. godine, Kover je kazao da su Mađari prije 60 godina bili izbjeglice u pravom smislu, a ne migranti.
“Bježali su od političkog terora i diktature, od ruske okupacije”, a u austrijskim izbjegličkim logorima dugo su morali čekati dok države koje će ih kasnije primiti ne odluče o njihovoj sudbini, pri čemu nisu mogli birati. “Oni nisu odlazili s bankovnim karticama nego s jednim kovčegom u kojemu je bilo sve što imaju. Nisu stvarali paralelna društva  u državama koje su ih primile nego su se integrirali i bili prihvaćeni”, kazao je predsjednik mađarskog parlamenta u razgovoru za ljubljansko “Delo”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.