Film “Sve najbolje” Snježane Tribuson, najavljen kao “ozbiljna komedija o potrazi za srećom”, u srijedu otvara filmski festival Eastern Neighbours u Hagu koji, sa željom da publici predstavi kinematografiju i kulturu istočnih susjeda, prikazuje odabrane filmove iz istočne i južne Europe.

Sudjelovanjem na nizozemskom festivalu, na kojemu će ga predstaviti sama redateljica, film “Sve najbolje” nastavlja svoju bogatu jesensku turneju – dosad je prikazan na četrnaest festivala, na kojima je osvojio jedanaest nagrada.

Radnja četvrtog cjelovečernjeg filma redateljice Snježane Tribuson, čija se hrvatska kino-premijera prigodno očekuje početkom prosinca, smještena je u predbožićno vrijeme i prati nekoliko ljudi koji su u potrazi za ljubavlju.

Predvodi ih simpatična slastičarka Verica (Ksenija Marinković) koja još uvijek nije pronašla ‘onog pravog’, a tu su još soboslikar i veliki slamatelj ženskih srdaca Ljubo (Goran Navojec), operna pjevačica Brankica (Renata Pokupić) koju je dečko ostavio radi Porschea, njezin otac Tomo (Bogdan Diklić), poljoprivrednik koji radije komunicira s povrćem nego s ljudima te Španjolac Martin (Ozren Grabarić), operni pjevač koji se oporavlja od bračnog brodoloma.

Film je bio premijerno prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio pet Zlatnih arena – u kategorijama scenografije, kostimografije, vizualnih efekata i najbolje sporedne muške uloge (Goran Navojec), te nagradu Breza za najbolji filmski debi mezzosporanistici Renati Pokupić.

Nastao je u produkciji Kinorame i HRT-a, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Festival Eastern Neighbours već je imao program zagrijavanja s hrvatskom manjinskom koprodukcijom “Dobra žena” Mirjane Karanović, dok su na posebnoj projekciji predstavljeni restaurirani filmovi pionira hrvatske kinematografije Oktavijana Miletića, uz živu glazbenu pratnju makedonske pjevačice i skladateljice Aleksandre Popovske.

Festival, koji će trajati do 13. studenog, ove godine prikazuje 44 filma različitih žanrova, od igranih i dokumentarnih do kratkih i animiranih filmova, a većinom je riječ o nizozemskim premijerama.

Od domaćih produkcija i koprodukcija tu su još “Imena višnje” Branka Schmidta, “Lazar” makedonskog redatelja Svetozara Ristovskog i “Dnevnik mašinovođe” srpskog redatelja Miloša Radovića”.

Program “Fokus: Na rubu društva” među šest dokumentarnih filmova na temu romske djece i njihova obrazovanja, prikazat će i dugometražni dokumentarni film “Razred” Vesne Ćudić, a program ‘Dokumentarci otvaraju rasprave: doxi govore” i dugometražni dokumentarac “U potrazi za snom” Mladena Mitrovića, nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji.

Komentiraj